Το Πατριαρχείο Μόσχας ετοιμάζει ένα δίκτυο δωρεάν διανομής Wi-Fi σε εκκλησίες και άλλους δημόσιους χώρους, ιδίως εκεί όπου συχνάζει η νεολαίαΕλεύθερη πλην όχι… ελευθεριάζουσα πρόσβαση στο διαδίκτυο θα προσφέρουν στο εγγύς μέλλον οι ναοί της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως αποκάλυψε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της στην εφημερίδα «Izvestia».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, το Πατριαρχείο Μόσχας ετοιμάζει ένα δίκτυο δωρεάν διανομής Wi-Fi σε εκκλησίες και άλλους δημόσιους χώρους, ιδίως εκεί όπου συχνάζει η νεολαία. Όλα αυτά όμως, υπό την προϋπόθεση ότι το ηλεκτρονικό περιεχόμενο δεν θα περιλαμβάνει «πορνογραφία, αποκρουστικές κουτσομπολίστικες ειδήσεις, προπαγάνδα ομοφυλοφίλων ή οποιαδήποτε πληροφορία από επικίνδυνες θρησκευτικές σέχτες», όπως μεταδίδει το Russia Today.

O Ρομάν Μπαγκντασάροφ, αρμόδιος του πατριαρχείου για θέματα σχέσεων Εκκλησίας-κοινωνίας και μέλος του εθνικού Διαθρησκειακού Συμβουλίου, δήλωσε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και γενικότερα οι θρησκείες θέλουν να μπουν στον χώρο της πληροφορίας, καθώς εκεί εκτυλίσσεται μεγάλο μέρος της σύγχρονης ζωής. Ωστόσο, πρόσθεσε, οι κληρικοί γνωρίζουν το χάος και τους ποικίλους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο, εξού και θα ήθελαν να προσφέρουν στους χρήστες μια κάποια προστασία…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«… δεν περιστέλλουμε τις ελευθερίες κανενός, όσοι δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Ορθόδοξο χριστιανικό ίντερνετ μπορούν απλώς να μην το χρησιμοποιήσουν»Γι’ αυτόν τον σκοπό, συγκεκριμένες εκκλησίες, με τη βοήθεια του κράτους, θα δημιουργήσουν το δικό τους δίκτυο σημείων δωρεάν παροχής Wi-Fi, που θα υποστηρίζεται από ειδική ομάδα τεχνικών. Αυτοί θα ελέγχουν όλα τα δεδομένα και θα μπλοκάρουν το τυχόν επικίνδυνο περιεχόμενο.

«Δεν εννοούμε ότι το Ορθόδοξο διαδίκτυο θα έχει μόνο λόγους του πατριάρχη και χριστιανικές ιστοσελίδες. Θα έχει πολλά πράγματα, όπως φυσιολογικές ταινίες, τόσο ρωσικές όσο και ξένες, που προωθούν παραδοσιακές αξίες και ήθη, τον πατριωτισμό και την προστασία της οικογένειας και των παιδιών» λέει ο Μπαγκντασάροφ. «Και θα ήθελα να προσθέσω ότι δεν περιστέλλουμε τις ελευθερίες κανενός, όσοι δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Ορθόδοξο χριστιανικό ίντερνετ μπορούν απλώς να μην το χρησιμοποιήσουν.»

Ο ίδιος έθεσε ως παράδειγμα διάφορα εγχειρήματα που φιλτράρουν το ηλεκτρονικό περιεχόμενο κατά τις χριστιανικές αρχές, όπως η μηχανή αναζήτησης rublev.com, η οποία έχει ως μότο την ευαγγελική ρήση «ζητείτε, και θέλετε ευρεί» – ή αλλιώς «όποιος ψάχνει βρίσκει». Στη συγκεκριμένη μηχανή, όταν κάποιος ψάχνει τη λέξη «φόνος» μεταφέρεται στην εντολή «ου φονεύσεις», ενώ οι λέξεις «πορνό» και «σεξ» οδηγούν, κατ’ αναλογία, στο «ου μοιχεύσεις».

Την ιδέα τη χαιρέτισαν και οι εκπρόσωποι άλλων θρησκειών. Άλλωστε ένα από τα μέλη του Συμβουλίου των Μουφτήδων της Ρωσίας δήλωσε πως ανάλογες μηχανές φιλτραρίσματος περιεχομένου αναπτύσσονται και για το μουσουλμανικό κοινό.

Πηγή: Russia Today
Επιμέλεια: Βάννα Μπρούσαλη

Διαβάστε επίσης:
Νέα ρωσική πλατφόρμα διασύνδεσης των Ορθόδοξων δέχτηκε επίθεση από χάκερ
Καθολική πρόσβαση στο διαδίκτυο σχεδιάζουν Ζούκερμπεργκ και Γκέιτς

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης