Από την έναρξη σχεδόν των διαδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, η αστυνομία προχώρησε σε χρήση χημικών, δακρυγόνων και κανονιών εκτόξευσης νερού κατά των συγκεντρωμένων.

Παράλληλα, οι αρχές έχουν προχωρήσει ήδη σε κατάργηση δρομολογίων πολλών μέσων μεταφοράς για σήμερα, ώστε να εμποδίσουν την πρόσβαση στην Ταξίμ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τους ξένους αναλυτές, τα επεισόδια έμοιαζαν αναπόφευκτα εδώ και ημέρες, καθώς είχε ανακοινωθεί πως 40.000 αστυνομικοί είχαν κινητοποιηθεί μόνο για τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι, περίπου 27.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στην Κωνσταντινούπολη, όταν είχαν σημειωθεί βίαια επεισόδια με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να τραυματιστούν και δεκάδες να συλληφθούν.

Ωστόσο η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά έκτοτε. Περίπου ένα μήνα μετά τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς το 2013, μαζικά συλλαλητήρια κατά της κυβέρνησης Ερντογάν ξέσπασαν στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και σύντομα εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα, διαρκώντας εβδομάδες. Μια κατάληψη οικολόγων στο Πάρκο Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ τελικά τερματίστηκε με επέμβαση της αστυνομίας. Στη συνέχεια ωστόσο, κατά τη διάρκεια του κινήματος αμφισβήτησης της κυβέρνησης που διήρκεσε όλο το καλοκαίρι του 2013, τουλάχιστον 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φοβούμενη την επανάληψη τέτοιου είδους επεισοδίων, η κυβέρνηση απαγόρευσε όλες τις διαδηλώσεις στο Ταξίμ. Οι εκδηλώσεις τη φετινή Πρωτομαγιά θα δείξουν εάν η απαγόρευση σε συνδυασμό με την τεράστια αστυνομική παρουσία θα αποτρέψουν τα συνδικάτα και τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να προχωρήσουν στις πρώτες μεγάλης κλίμακας κινητοποιήσεις έπειτα από τις δημοτικές εκλογές, τις οποίες παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε κέρδισε το κυβερνών κόμμα.

Οι διαδηλωτές αψήφισαν την κυβερνητική απαγόρευση και επιχείρησαν να σπάσουν τα αστυνομικά οδοφράγματα. Αποτέλεσμα ήταν να απωθηθούν με δακρυγόνα και ποσότητες νερού στη γειτονιά Μπεσίκτας, πολύ κοντά στην Ταξίμ, όπου διεξάγεται ένα είδος κλεφτοπόλεμου με τους αστυνομικούς.

Στην Άγκυρα και σε πολλές άλλες πόλεις αναμένεται επίσης να γίνουν μαζικές διαδηλώσεις. Πολλά συνδικάτα έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να κάνουν πορείες και συγκεντρώσεις στην πλατεία Ταξίμ, παρά την κυβερνητική απαγόρευση. Οι αρχές πρότειναν εναλλακτικές τοποθεσίες για τις συγκεντρώσεις, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν από τους συνδικαλιστές.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης