Μπάρακ Ομπάμα, Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Βλαντίμιρ Πούτιν, Βασίλισσα Ελισάβετ και Πέτρο Ποροσένκο. Αυτά είναι μερικά από τα ονόματα της διεθνούς πολιτικής σκηνής που δίνουν το «παρών» σήμερα στις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνται στο Παρίσι για την 70η επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Συνολικά έχουν προγραμματιστεί 400 εκδηλώσεις, ορισμένες από τις οποίες ακυρώθηκαν την Τετάρτη εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ημέρες την πόλη του Φωτός. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Περισσότεροι από 5.500 χωροφύλακες, 2.000 αστυνομικοί και 500 στρατιώτες θα είναι παρόντες στις εκδηλώσεις, ενώ έχουν στηθεί 78 σημεία ελέγχου κοντά στις ακτές της Θάλασσας της Μάγχης, οι οποίες έχουν αποκλειστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ταξιδέψει στο Παρίσι, προκειμένου να παραστούν στις εκδηλώσεις και να αποτίσουν φόρο τιμής στους 4.500 συμμαχικούς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ιστορική ημέρα του 1944. Στις εκδηλώσεις λαμβάνουν μέρος και εκατοντάδες από τους εναπομείναντες επιζώντες της Απόβασης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κήρυξε την έναρξη των εκδηλώσεων αποτίοντας φόρο τιμής στους 20.000 νεκρούς αμάχους της Απόβασης της Νορμανδίας στο μνημείο της Καν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, οι 20 ξένοι ηγέτες που παρίστανται στις εκδηλώσεις για το ιστορικό γεγονός απειλούν να κλέψουν τα… φώτα από την επέτειο. Ο εορτασμός για την Απόβαση γίνεται στη σκιά της ουκρανικής κρίσης και του ρήγματος μεταξύ Δύσης και Μόσχας.

Την παραμονή των εκδηλώσεων, οι G7 -οι κυβερνήσεις δηλαδή των επτά πλουσιότερων δυτικών οικονομιών – είχαν προειδοποιήσει τη Ρωσία για το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων εάν δεν προχωρήσει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης της πολεμικής κατάστασης στην Ουκρανία. 

Σε συνομιλία που είχαν ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, επέλεξαν να ανταλλάξουν αυστηρά μηνύματα αντί χειραψίας. 

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χρειάστηκε να διοργανώσει ξεχωριστό δείπνο για τον Ρώσο ομόλογό του στο Παρίσι, έπειτα από το γεύμα που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα.



Σελίδα στην Ιστορία

Το πρωινό της 6ης Ιουνίου 1944, έλαβε χώρα η μεγαλύτερη επιχείρηση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Απόβαση στη Νορμανδία ή D-Day, όπως έμεινε γνωστή στην ιστορία. Επρόκειτο για ένα κρίσιμο πλήγμα εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας και, όπως συμφωνούν οι ιστορικοί, ένα από τα σημεία που έκριναν την έκβαση του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Αλλά ήταν ένα πλήγμα με τεράστιο κόστος. Από τους 156.000 στρατιώτες που έφτασαν στο γαλλικό έδαφος, σχεδόν 4.500 έχασαν τη ζωή τους. 

Οι δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Καναδά -ανάμεσά στους οποίους ήταν και αρκετοί που δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία στο πεδίο της μάχης- πάτησαν τα γαλλικά εδάφη υποστηριζόμενοι από 4.000 πλοία και 11.000 αεροπλάνα. Εκεί, τους υποδέχθηκαν οι σφαίρες από τα πυροβόλα των Γερμανών στρατιωτών.

Η επιχείρηση είχε αρχικά οριστεί για τις 5 Ιουνίου, αλλά οι καιρικές συνθήκες εμπόδισαν την απόβαση, οπότε αναβλήθηκε για ένα 24ωρο. 

Οι επιχειρήσεις στη Νορμανδία διήρκεσαν για δύο περίπου μήνες μέχρι την οριστική υποχώρηση των Γερμανών από τη γαλλική πόλη Σεν στις 30 Αυγούστου του 1944.

Στην Απόβαση της Νορμανδίας, έλαβαν μέρος και δύο ελληνικά πλοία, οι κορβέτες «Τομπάζης» και «Κριέζης», οι οποίες είχαν ήδη εκτελέσει αποστολές συνοδείας νηοπομπών στον Ατλαντικό.

 Βετεράνος πήδηξε ξανά με αλεξίπτωτο

Ο Χάτον προσεδαφίστηκε στο ίδιο ακριβώς χωράφι που τον είχε υποδεχτεί το 1944, μαζί με τους συναδέλφους του της 13ης ταξιαρχίας αλεξιπτωτιστών, όταν μετείχε στο πρώτο κύμα των συμμαχικών στρατευμάτων που προσγειώθηκαν στο γαλλικό έδαφος, λίγο πριν από τα ξημερώματα της 6ης Ιουνίου.

Για λόγους ασφαλείας, δεδομένης της μεγάλης ηλικίας του, ο Χάτον πήδηξε δεμένος με ένα μέλος των Κόκκινων Διαβόλων, του σώματος των βρετανών αλεξιπτωτιστών.

Ο βετεράνος και ο συνοδός του προσγειώθηκαν ακριβώς μπροστά από τον πρίγκιπα Κάρολο, ο οποίος περίμενε να… ξελαχανιάσει ο 89χρονος για να του σφίξει το χέρι.

Ο Χάτον πήδηξε στο πλαίσιο μιας επίδειξης στην οποία συμμετείχαν περίπου 300 αλεξιπτωτιστές από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Γαλλία. Τα αλεξίπτωτά τους γέμισαν τον ουρανό πάνω από το Ρανβίλ, το πρώτο χωριό της ηπειρωτικής Γαλλίας που απελευθερώθηκε από τους Συμμάχους το 1944.

Εκδήλωση στο Άγαλμα της Ελευθερίας

Η Νέα Υόρκη συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για την ιστορική επέτειο. Ένα εκατομμύριο ροδοπέταλα θα ράνουν σήμερα το άγαλμα της Ελευθερίας, ενώ στο νησί όπου βρίσκεται το άγαλμα, θα οργανωθεί μια τελετή προς τιμή των αμερικανικών δυνάμεων που συμμετείχαν στην απόβαση.

Στη βάση του αγάλματος θα υψωθούν τεράστιες γαλλικές και αμερικανικές σημαίες από 130 μαθητές γαλλικών και αμερικανικών σχολείων της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσι, παρουσία βετεράνων πολέμου και κρατικών αξιωματούχων.

Το πρωί ένα σκάφος του πολεμικού ναυτικού, το «La Fayette», θα καταπλεύσει στον κόλπο της Νέας Υόρκης, απέναντι από το άγαλμα της Ελευθερίας. Σημειώνεται ότι το μνημείο-ορόσημο των ΗΠΑ ήταν δώρο της Γαλλίας και εγκαινιάστηκε το 1886.

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης