Ξεκίνησε την Τρίτη η εκστρατεία εμβολιασμού κατά του Covid-19 στην Υεμένη, στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, τρεις εβδομάδες μετά την άφιξη του πρώτου φορτίου εμβολίων από το πρόγραμμα Covax στην εμπόλεμη χώρα.

Στις 31 Μαρτίου η Υεμένη παρέλαβε 360.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, ως μέρος του συνολικού φορτίου των 1,9 εκατομμυρίων δόσεων, που αναμένει φέτος, από το Covax.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκστρατεία ξεκίνησε στο Άντεν, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ο υπουργός Υγείας και ο αντιπρόσωπος για την Υεμένη του Ταμείου των Παιδιών του ΟΗΕ Unicef Φιλίπ Ντουαμέλ παρέλαβαν τα εμβόλια, σε μια επίδειξη εμπιστοσύνης σε αυτά.

Ο Ντουαμέλ δήλωσε πως θα δοθεί προτεραιότητα στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, τους ηλικιωμένους και στους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα μέσα Φεβρουαρίου, καταγράφεται στην Υεμένη δραματική αύξηση στον αριθμό των επιβεβαιωμένων και ύποπτων νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να ασκείται ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο διαλυμένο από τον πόλεμο σύστημα υγείας της χώρας.

Το Υπουργείο Υγείας είχε προηγουμένως πει πως τα εμβόλια Covax θα χορηγούνται δωρεάν και θα διανεμηθούν σε ολόκληρη τη χώρα, όπου οι Χούθι ελέγχουν κυρίως μεγάλα αστικά κέντρα.

Η εκστρατεία κάλυψε μονάχα τμήματα της χώρας που ελέγχει η κυβέρνηση, όπως εξήγησε η Ισράκ αλ Σεμπάι, μέλος της κυβερνητικής επιτροπής διαχείρισης του κορωνοϊού. Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως 10.000 δόσεις θα σταλούν στη Σαναά μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Αξιωματούχος της Unicef είπε πως προς το παρόν δεν έχουν διεξαχθεί εμβολιασμοί σε περιοχές που ελέγχουν οι Χούθι.

Η επιτροπή διαχείρισης του κορωνοϊού της Υεμένης κατέγραψε 42 επιβεβαιωμένα κρούσματα και έξι θανάτους σήμερα. Το σύνολο των κρουσμάτων Covid-19 ανέρχεται σε 5.858 και εκείνο των θανάτων σε 1.132. Θεωρείται πως τα πραγματικά μεγέθη είναι πολύ υψηλότερα, καθώς ο πόλεμος έχει περιορίσει τη διεξαγωγή τεστ και αναφορά των μολύνσεων και θανάτων από Covid.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης