Η Ελβετία θα επιτρέψει μεγάλες συναυλίες ή αθλητικές διοργανώσεις με περισσότερους από 10.000 θεατές από το Σάββατο, υπό την προϋπόθεση ότι οι παρευρισκόμενοι θα επιδεικνύουν τα λεγόμενα πιστοποιητικά COVID που αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιαστεί, έχουν αναρρώσει από την COVID-19 ή έχουν βρεθεί αρνητικοί στον κορωνοϊό.

Το σχέδιο, που ανακοινώθηκε σήμερα από την κυβέρνηση, θέτει την Ελβετία στην εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για επιστροφή στην ομαλότητα και ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική του ήπιου lockdown της χώρας, προστατεύοντας την οικονομία της με υγειονομικά μέτρα που σχετίζονται με την πανδημία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των καθήμενων σε εστιατόρια, ενώ θα μπορούν να ξανανοίξουν οι ντίσκο και τα dance clubs, αν και η είσοδος θα περιορίζεται σε αυτούς που έχουν πιστοποιητικά COVID-19.

«Όπως σε όλες τις εγκαταστάσεις όπου η πρόσβαση περιορίζεται σε πρόσωπα με πιστοποιητικό COVID-19, δεν υπάρχει υποχρέωση για μάσκα» ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση.

Για εκδηλώσεις όπου δεν απαιτείται πιστοποιητικό COVID, ο αριθμός των παρευρισκόμενων θα περιορίζεται σε 1.000 άτομα όταν υπάρχουν θέσεις καθήμενων ή σε 250 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 500 σε εξωτερικούς, εάν δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για καθίσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σχέδιο «ανοίγματος» της Ελβετίας επισπεύδει την εφαρμογή προηγούμενων προτάσεων που προέβλεπαν ότι θα επιτρέπονται εκδηλώσεις με 5.000 άτομα τον Ιούλιο και 10.000 άτομα από τις 20 Αυγούστου.

Από το Σάββατο, η Ελβετία θα χαλαρώσει επίσης τα ταξίδια από ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ, την Αλβανία και τη Σερβία, με στόχο να βοηθηθεί ο τουριστικός κλάδος που έχει πληγεί από την πανδημία, καθώς ξεκινά η θερινή ταξιδιωτική περίοδος. Τα υγειονομικά μέτρα στα σύνορα θα επικεντρώνονται μόνο σε εκείνες τις χώρες όπου εξαπλώνονται τα παραλλαγμένα στελέχη που προκαλούν ανησυχία.

Το περισσότερο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, που αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία, κερδίζει έδαφος και αναμένεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλα κράτη να είναι το κυρίαρχο στέλεχος τους επόμενους μήνες.

«Οι εμβολιασμένοι και οι αναρρώσαντες… μπορούν να εισέλθουν χωρίς την υποχρέωση να υποβληθούν σε τεστ ή να μπουν σε καραντίνα, αρκεί να είναι βέβαιο ότι ο εμβολιασμός προσφέρει καλή προστασία» ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι οι υπόλοιποι πολίτες θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ και να μένουν σε καραντίνα.

Πάνω από 700.000 άτομα στην Ελβετία και στο Λιχτενστάιν έχουν μολυνθεί με COVID-19 και περισσότεροι από 10.000 έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα επίσημα υγειονομικά στοιχεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης