Σε έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου – το οποίο βρίσκεται σε θερινή ανάπαυλα – θα ορκιστεί σήμερα στο Βερολίνο η νέα υπουργός ‘Αμυνας ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία διαδέχεται την νεοεκλεγείσα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η έκτακτη συνεδρίαση της Bundestag ωστόσο προκαλεί αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Η σύνοδος συνολικής διάρκειας 90′, στο πλαίσιο της οποίας η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ θα ορκιστεί στα νέα της καθήκοντα και θα ανακοινώσει τα κεντρικά σημεία της πολιτικής της, εκτιμάται ότι θα κοστίσει πολλές χιλιάδες ευρώ στο γερμανικό Δημόσιο, καθώς θα πρέπει ειδικά για τον σκοπό αυτό να μετακινηθούν οι 709 βουλευτές, τα μέλη της κυβέρνησης και της ‘Ανω Βουλής και πολλοί συνεργάτες τους. «Βρισκόμαστε πάντα “σε λειτουργία”, αλλά αυτό δεν ήταν απαραίτητο. Θα μπορούσαμε να κάνουμε οικονομία σε έξοδα και σε διοξείδιο του άνθρακα, αν η ορκωμοσία της ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ γινόταν τον Σεπτέμβριο», έγραψε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter. Έδωσε μάλιστα το παράδειγμα της βουλευτού του Μαρί ‘Αγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, η οποία, προκειμένου να επιστρέψει στο Βερολίνο από τους Αρκιούς, όπου βρίσκεται για τις διακοπές της, θα χρειαστεί να επιβαρύνει το Κοινοβούλιο κατά 2359 ευρώ. Ανάλογες αντιδράσεις υπήρξαν και από τους Πράσινους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Ραλφ Μπρίνκχαους δήλωσε ότι έτσι προτάσσει το Σύνταγμα και τόνισε ότι «δεν πρόκειται για ασυνήθιστη πρακτική». Επισήμανε δε ότι οι βουλευτές του κόμματός του επιστρέφουν ευχαρίστως για την ορκωμοσία. Η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία παραμένει και αρχηγός της CDU, περιέγραψε τα νέα της καθήκοντα ως «μεγάλη τιμή, μεγάλη ευθύνη και μεγάλη χαρά», ενώ σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις για την έκτακτη σύνοδο της Ολομέλειας, επισήμανε ότι το υπουργείο ‘Αμυνας έχει μπροστά του επείγουσες αποφάσεις και ανέφερε ότι τόσο η ορκωμοσία όσο και η συζήτηση που θα ακολουθήσει, για έναν αυξημένο αμυντικό προϋπολογισμό, αποτελεί «ένα καθαρό μήνυμα για την αξιοπιστία στις ένοπλες δυνάμεις».

Επιπλέον αντιδράσεις έχει προκαλέσει και το γεγονός ότι η σημερινή σύνοδος δεν θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ανακαίνισης, αλλά στο φουαγιέ του γειτονικού κτιρίου «Πάουλ Λέμπε», το οποίο δεν διαθέτει κλιματισμό.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης