Έτοιμος να παραιτηθεί εμφανίζεται ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης (GNA) της Λιβύης Φαγέζ Αλ Σάρατζ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η παραίτηση Σάρατζ, φαίνεται να είναι η συνέχεια της συμφωνίας που επήλθε σύμφωνα με πληροφορίες στο Μαρόκο μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Βεγγάζης για τη Λιβύη. Η παραίτηση του Φαγέζ Αλ Σάρατζ φαίνεται να ήταν μία από τις 6 προϋποθέσεις αυτής της συμφωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα οι όροι της συμφωνίας που επετεύχθη στο Μαρόκο είναι:

1. Σχηματισμός κυβέρνησης με ορίζοντα 18 μηνών όπου 6 υπουργοί βασικών υπουργείων θα διοριστούν κοινή συναινέσει. Τα βασικά υπουργεία είναι: υπ. Άμυνας, υπ. Εξωτερικών, υπ. Εσωτερικών, υπ. Οικονομικών και υπ. Πετρελαίων.

2. Διεξαγωγή εκλογών σε 18 μήνες το αργότερο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

3. Αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών, παραστραστρατιωτικών και μισθοφορικών δυνάμεων από τη Λιβύη στο αμέσως επόμενο διάστημα.

4. Διορισμός διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης κοινή συνεναίσει.

5.  Σε περίπτωση μη συμφωνίας σε πρόσωπα για τους υπουργικούς θώκους, τότε αναλαμβάνουν οι δυνάμεις που συμμετείχαν στη διαδικασία του Μαρόκου να προτείνουν ονόματα Λιβύων αξιωματούχων.

6.  Παραιτείται ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης και παραμένει υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας η παραίτηση Σάρατζ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η ανακοίνωση της παραίτησης Σάρατζ αναμένεται έως τα τέλη της εβδομάδας. Ωστόσο, θα παραμείνει ως μεταβατικός επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού σχήματος.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Σάρατζ που έχει έδρα την Τρίπολη και ελέγχει εδάφη μόνο στο δυτικό τμήμα της Λιβύης, με τη βοήθεια της Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν, κατάφερε να αποκρούσει την πολιορκία των δυνάμεων του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, που διήρκεσε έναν χρόνο και οδήγησε στο «παρά ένα» της κατάληψης της Τρίπολης από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), του οποίου ηγείται ο στρατηγός.

Παρά τις επιτυχίες στα πεδία των μαχών, ο Σάρατζ υφίσταται ισχυρές πολιτικές πιέσεις λόγω διαμάχης διάφορων πολιτικών δυνάμεων και πολιτοφυλακών στο τμήμα της Λιβύης το οποίο ελέγχει η GNA, ενώ πραγματοποιούνται και διαδηλώσεις ενάντια στη διαφθορά και στην ελλιπή λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών.

Ανάλογες διαδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται στο ανατολικό τμήμα της χώρας, οδήγησαν την Κυριακή στην παραίτηση της μη αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης υπό τον Αμπντουλάχ Αλ Θάνι, με έδρα το Τομπρούκ.

Ανακοινώνοντας την παραίτησή του, σημειώνει το Bloomberg, ο Σάρατζ θα αφαιρέσει μεγάλο μέρος της πίεσης στο πρόσωπό του και θα μπορέσει να προσηλωθεί στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, ανέφεραν δύο πηγές που θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους.

Τα δύο στρατόπεδα του λιβυκού εμφυλίου θα κληθούν να συμφωνήσουν σε ένα νέο μοντέλο προεδρικού συμβουλίου το οποίο θα ενοποιεί τη χώρα και θα οδηγήσει σε εκλογές για την ανάδειξη νέου κοινοβουλίου.

Η κίνηση Σάρατζ αναμένεται να ικανοποιήσει βασικούς υποστηρικτές του στρατοπέδου Χαφτάρ, όπως είναι η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο ίδιος ο στρατηγός έχει εξάλλου δώσει πολιτικό «χώρο» στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, ο οποίος ηγείται πλέον των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης στη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση Σάρατζ και τους διεθνείς μεσολαβητές.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης