Αστεροειδής περνά ξυστά από τη Γη

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 18 Απριλίου 2017, 18:07
Αστεροειδής περνά ξυστά από τη Γη
Αστεροειδής διαμέτρου 650 μέτρων θα πραγματοποιήσει «πολύ κοντινό αλλά ασφαλές» πέρασμα από τη Γη, την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017, και θα είναι ορατός, ακόμα και με μικρά τηλεσκόπια, για τα επόμενα δύο βράδια! Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία επισημαίνει ότι παρόλο που δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ο αστεροειδής 2014-JO25 να συγκρουστεί με τον πλανήτη μας, το γεγονός παραμένει κοσμοϊστορικό.

​Η επόμενη κοντινότερη προσέγγιση της Γης με αστεροειδή θα συμβεί μετά τον 2027Ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε το 2014 από διαστημικό κέντρο της Αριζόνας των ΗΠΑ και θα περάσει 1,8 εκατομμύρια χιλιόμετρα δίπλα στη Γη, δηλαδή πέντε φορές λιγότερο από την απόσταση που μας χωρίζει από την Σελήνη.

Η προσέγγισή του θα γίνει από την κατεύθυνση του Ήλιου και έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στους αστρονόμους, καθώς θα έχουν τη σχετικά σπάνια ευκαρία να μελετήσουν ένα τέτοιο φαινόμενο σε τέτοια μικρή απόσταση. Η τροχιά που θα ακολουθήσει καθώς και η δυνατή του λάμψη θα καταστήσουν τη θέαση του φαινομένου ακόμα πιο εντυπωσιακή...

Τα βίντεο απεικονίζουν τη διέλευσή του στο ηλιακό μας σύστημα:
Θα προσεγγίσει τον πλανήτη μας από την κατεύθυνση του Ήλιου και θα είναι ορατός ακόμη και με μικρά τηλεσκόπια για δύο περίπου βράδια.  Ο συγκεκριμένος αστεροειδής δεν είχε έρθει ποτέ τόσο κοντά στη Γη τουλάχιστον κατά τα προηγούμενα 400 χρόνια, ενώ δεν αναμένεται να την ξαναπλησιάσει τουλάχιστον μέχρι το 2500.Η τελευταία φορά που ένας αστεροειδής πέρασε σε μικρή απόσταση από τη Γη - και συγκεκριμένα στο 1,5 εκατ. χιλιόμετρο - ήταν το 2004 (επρόκειτο για τον «4179 Toutatis»). 

Δείτε τα σχετικά βίντεο από τη διέλευση αστεροειδών:Η επόμενη κοντινότερη προσέγγιση της Γης με αστεροειδή θα συμβεί μετά τον 2027, όταν αστεροειδής διαμέτρου 800 μέτρων, ο «1999 ΑΝ10», θα περάσει σε απόσταση μόλις 380.000 χιλιομέτρων από τη Γη, δηλαδή όσο απέχει ο δορυφόρος μας από τον πλανήτη μας...Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 18 Απριλίου 2017, 18:32