Αρχίζουν έλεγχοι στο Χίθροου για τον Έμπολα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014, 07:15
Αρχίζουν έλεγχοι στο Χίθροου για τον Έμπολα
Σαρωτικούς ελέγχους για συμπτώματα εκδήλωσης του ιού Έμπολα στους επιβάτες που φτάνουν στο πολυσύχναστο αεροδρόμιο του Λονδίνου από χώρες της δυτικής Αφρικής ξεκινούν οι βρετανικές αρχές.

Η διαδικασία ελέγχου στο Χίθροου του Λονδίνου θα αφορά στους επιβάτες που έχουν ταξιδέψει στις πληγείσες περιοχές οι οποίοι θα συμπληρώνουν ερωτηματολόγια ώστε να ανακαλυφθεί κάθε πιθανή έκθεσή τους στον ιό, ενώ αν κριθεί απαραίτητο θα ελέγχεται η θερμοκρασία τους.

Όποιος εντοπιστεί να έχει προσφάτως εκτεθεί στον ιό ή να έχει συμπτώματα μόλυνσης από τον ιό θα υποβάλλεται σε ιατρική εξέταση και θα μεταφέρεται αν κρίνεται απαραίτητο σε νοσοκομείο, αναφέρει η βρετανική κυβέρνηση.

Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας το πρόγραμμα ελέγχου θα επεκταθεί στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου αλλά και στη σιδηροδρομική σύνδεση Γιούροσταρ από την ηπειρωτική Ευρώπη.

Αν και δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις προς τη Βρετανία από την περιοχή της δυτικής Αφρικής, πολλοί επιβάτες ταξιδεύουν στο Λονδίνο με πτήσεις με ανταπόκριση, μέσω άλλων αεροδρομίων.

Ο βρετανός υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ αναμένει ο έλεγχος των επιβατών να φτάσει στο 89% των ατόμων που φθάνουν από τις πληγείσες περιοχές.

Ο βρετανός υπουργός δήλωσε δε χθες ότι η Βρετανία θα μπορούσε να αναμένει «μια χούφτα» περιπτώσεων της νόσου Έμπολα κατά τους επόμενους τρεις μήνες, καθώς θεωρείται δημοφιλής τουριστικός προορισμός.

Πάντως ορισμένα στελέχη του βρετανικού συστήματος υγείας έχουν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των συνοριακών ελέγχων, καθώς ο ιός, που προκαλεί πυρετό και αιμορραγία, μπορεί να μην εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασής του η οποία διαρκεί έως και 21 ημέρες.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014, 07:15