Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα την επιχείρηση απεγκλωβισμού των 12 παιδιών και του προπονητή τους στο ποδόσφαιρο, από το πλημμυρισμένο συγκρότημα σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ στην Ταιλάνδη.

«Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα… βρισκόμαστε στο ζενίθ της ετοιμότητάς μας», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής προσθέτοντας πως και οι 13 παγιδευμένοι είναι επίσης «πολύ έτοιμοι»Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αποστολής διάσωσης η επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους από τον λαβύρινθο στον οποίο έχουν παγιδευτεί τις τελευταίες 15 ημέρες (σ.σ.: στο σπήλαιο μπήκαν στις 23 Ιουνίου και παγιδεύτηκαν από το νερό που συσσωρεύτηκε κατά μήκος του σπηλαίου), άρχισε σήμερα το πρωί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα… βρισκόμαστε στο ζενίθ της ετοιμότητάς μας», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής προσθέτοντας πως και οι 13 παγιδευμένοι είναι επίσης «πολύ έτοιμοι».

Διασώστες άρχισαν την αποστολή στις 10.00 π.μ. τοπική ώρα (06.00 ώρα Ελλάδας) και θα χρειαστούν πολλές ώρες μέχρι να βγει από το σπήλαιο το πρώτο παιδί, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αποστολής διάσωσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν.

Η ταχύτερη ομάδα μπορεί να βγει από το σπήλαιο «στις 9 μ.μ.», πρόσθεσε ο Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν διευκρινίζοντας πως έχουν σταλεί 13 ξένοι δύτες, 5 ταϊλανδοί δύτες και 5 μέλη των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού (SEALS).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η επιχείρηση για τη διάσωση των 13 μπορεί να διαρκέσει 3 με 4 ημέρες «ανάλογα με τον καιρό», δήλωσε επίσης ταϊλανδός στρατιωτικός διοικητής.
Πρωινές εικόνες από την έναρξη της επιχείρησης:


«Πράσινο φως» έδωσε ο γιατρός που εξέτασε τα παιδιά
Ένας αυστραλιανός γιατρός, ο οποίος συμμετέχει στη σημερινή αποστολή διάσωσης, εξέτασε χθες το βράδυ τα παιδιά και έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει η επιχείρηση, έκανε επίσης γνωστό ο Ναρονγκσάκ.

Στο σημείο βρίσκονται ασθενοφόρα για τη μεταφορά των 13 εγκλωβισμένων
Τα ασθενοφόρα φτάνουν ενώ απομακρύνονται τα media
Δημοσιογράφοι και όσοι δεν συμμετέχουν στην επιχείρηση δεν έχουν πρόσβαση στον χώρο
Οι διασώστες εκκένωσαν σήμερα το πρωί την περιοχή γύρω από το σπήλαιο



Η δύσκολη διαδρομή-λαβύρινθος
Μέχρι τώρα, ένας έμπειρος δύτης χρειάζεται ένδεκα ώρες για να φθάσει μέχρι τα παιδιά και να επιστρέψει: έξι ώρες για να πάει και πέντε ώρες για να επιστρέψει, χάρη στα ρεύματα. Η διαδρομή περιλαμβάνει δύσκολα υποβρύχια περάσματα.

Αυτή τη στιγμή οι συνθήκες για την απομάκρυνση των παιδιών κρίνονται «τέλειες» από τον πυρήνα διαχείρισης της κρίσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τη στάθμη του νερού μέσα στο σπήλαιοΑυτή τη στιγμή οι συνθήκες για την απομάκρυνση των παιδιών κρίνονται «τέλειες» από τον πυρήνα διαχείρισης της κρίσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τη στάθμη του νερού μέσα στο σπήλαιο.

Οι διασώστες εκκένωσαν σήμερα το πρωί την περιοχή γύρω από το σπήλαιο ώστε να ανοίξουν χώρο «για να βοηθήσουμε τα θύματα».

«Όλοι όσοι δεν εμπλέκονται στην επιχείρηση πρέπει βγουν αμέσως από τη ζώνη», ανακοίνωσε από μεγάφωνα η αστυνομία στον χώρο γύρω από το σπήλαιο, όπου βρίσκονται εκατοντάδες δημοσιογράφοι.

«Έχουμε όλο και περισσότερα μέσα ενημέρωσης που έρχονται και εγκαθίστανται παντού», είχε πει νωρίτερα ο επικεφαλής των επιχειρήσεων προσθέτοντας πως «οι ιατρικές ομάδες μου παραπονέθηκαν και αυτό γίνεται πρόβλημα».

Οι διασώστες είχαν καταφέρει να περάσουν έναν σωλήνα πολλών χιλιομέτρων για να διοχετεύσουν οξυγόνο στη σπήλαιο όπου έχει καταφύγει η ομάδα και το επίπεδο του οξυγόνου έχει σταθεροποιηθεί μέσα σ’ αυτό.

Όμως οι βροχές που αναμένονται προσεχώς θα μπορούσαν να περιορίσουν το μη πλημμυρισμένο τμήμα του σπηλαίου στο οποίο έχουν καταφύγει τα παιδιά.

Χθες το βράδυ έπεσε για μισή ώρα μια νεροποντή, υπενθυμίζοντας πόσο πολύ επείγει να απομακρυνθούν τα παιδιά.

Αστυνομικός φυλάει την είσοδο ενώ η επιχείρηση έχει ήδη αρχίσει

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης