Ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες ανακοίνωσε χθες Παρασκευή τη χαλάρωση των μέτρων που είχαν επιβληθεί τον Μάρτιο για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, μετά τη μείωση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο αρχηγός του κράτους διευκρίνισε ότι «μόνο δύο πόλεις θα παραμείνουν» σε καραντίνα, η Μπαριλότσε (Ρίο Νέγρο) και Πουέρτο Δεσεάδο (Σάντα Κρους), στον νότο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέρος των περιορισμών, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η απαγόρευση των θεαμάτων και των συναθροίσεων άνω των δέκα προσώπων σε κλειστούς χώρους θα παραμείνουν σε ισχύ ως την 20ή Δεκεμβρίου, διευκρίνισε. Τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς θα συνεχίσουν να μεταφέρουν λιγότερους επιβάτες.

«Η πανδημία απέχει πολύ από το να έχει εξαλειφθεί, δεν την έχουμε ξεπεράσει», προειδοποίησε ο Φερνάντες. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Λατινική Αμερική και η Αργεντινή να αντιμετωπίσουν νέο κύμα το φθινόπωρο» του νότιου ημισφαιρίου, εξήγησε.

Χθες Παρασκευή, το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής κατέγραψε 7.846 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 και 275 θανάτους εξαιτίας του COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη λατινοαμερικάνικη χώρα έχει φθάσει τους 38.216 νεκρούς επί συνόλου 1.407.264 επιβεβαιωμένων μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

«Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με την Pfizer, την AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης» για την αγορά των υποψηφίων εμβολίων τους, που θα είναι «διαθέσιμα στην Αργεντινή τον Μάρτιο», είπε ακόμη ο πρόεδρος.

«Και συνεργαζόμαστε με τη Ρωσική Ομοσπονδία, ώστε να προσπαθήσουμε να έχουμε το εμβόλιο Sputnik V τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, θα μπορούσαμε να εμβολιάσουμε περίπου 10 εκατομμύρια Αργεντινούς», συμπλήρωσε.

Ο Φερνάντες εκτίμησε ότι εάν καταβληθούν «μεγάλες προσπάθειες, η Αργεντινή θα μπορέσει να εμβολιάζει από 4,5 ως 5 εκατομμύρια ανθρώπους τον μήνα».

Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας είναι 44,5 εκατομμύρια.

Τα εμβόλια θα χορηγούνται «δωρεάν» σε όλους τους πολίτες, ενώ ο εμβολιασμός δεν θα είναι «υποχρεωτικός», συμπλήρωσε ο πρόεδρος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης