Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την Πέμπτη τις εκτελέσεις τριών κρατουμένων από τις Αρχές στην Ιαπωνία, απευθύνοντας έκκληση στο Τόκιο να προχωρήσει στην κατάργηση της θανατικής ποινής, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

«Η Ε.Ε. εκφράζει τη λύπη της για την εκτέλεση των Γιασουάκι Ουβάμπε, Τομογιούκι Φουσουσάβα και Γιασουτόσι Ματσούντα την 29η Μαρτίου. Είμαστε αντίθετοι στην θανατική ποινή, διότι είναι βίαιη και απάνθρωπη. Η οριστική κατάργησή της είναι ουσιαστική για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», εξήγησε η υπάτη εκπρόσωπός της Ε.Ε. για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), Κάθριν ‘Αστον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ε.Ε. έχει καλέσει επανειλημμένα την Ιαπωνία να καταργήσει την ποινή του θανάτου και να προχωρήσει σε μορατόριουμ. Η εσχάτη των ποινών δεν είχε εφαρμοστεί στην Ιαπωνία εδώ και είκοσι μήνες», υπενθύμισε.

Η Ιαπωνία είναι η μόνη ανεπτυγμένη χώρα, μαζί με τις Η.Π.Α., που επιβάλλει την ποινή του θανάτου, συνήθως σε ανθρώπους που καταδικάζονται για πολλαπλές ανθρωποκτονίες. Οι τρεις εκτελεσθέντες είχαν καταδικαστεί και ομολογήσει την ενοχή τους σε δίκες για πολλαπλούς φόνους.

Διαβάστε επίσης:
Ιαπωνία: Η θανατική ποινή… επέστρεψε!, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012, 07:26

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης