Συναγερμός έχει σημάνει σε όλη την Ευρώπη μετά το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο, καθώς ένα 24ωρο μετά αποσοβήθηκε χτύπημα στην Αμβέρσα.

Όπως έγινε γνωστό, λίγο μετά τις 11.00 το πρωί της Πέμπτης, ένας Γάλλος πολίτης βορειοαφρικανικής καταγωγής, ντυμένος με στρατιωτικά ρούχα, προσπάθησε να παρασύρει ανθρώπους με το αυτοκίνητό του στην οδό Ντε Μέιρ, έναν από τους πιο πολυσύχναστους εμπορικούς πεζόδρομους της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 39χρονος συνελήφθη μετά από καταδίωξη με αστυνομικούς, ενώ, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, στο πορτ-μπαγκάζ του αμαξιού του βρέθηκαν όπλα και μαχαίρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Πρόκειται για τον Μοχάμεντ Ρ., που γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1977, είναι γάλλος υπήκοος και κατοικεί στη Γαλλία”, διευκρινίζει η εισαγγελία. “Διάφορα όπλα βρέθηκαν στο πορτ-μπαγκάζ, μεταξύ των οποίων μαχαίρια, ένα ‘riot gun’ (τουφέκι) και ένα μπιντόνι που περιείχε ένα προϊόν που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί”, πρόσθεσε.

​Ο δράστης είναι οΜοχάμεντ Ρ., γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1977, είναι γάλλος υπήκοος και κατοικεί στη Γαλλία
Στη βάση των πρώτων στοιχείων που συνελέγησαν και δεδομένου αυτού που συνέβη χθες στο Λονδίνο, αποφασίστηκε ο φάκελος να ανατεθεί στην ομοσπονδιακή εισαγγελία, που επιφορτίζεται στο Βέλγιο με τις υποθέσεις τρομοκρατίας.

Επανερχόμενη στο χρονολόγιο της σύλληψης η εισαγγελία ανέφερε: “Σήμερα το πρωί, γύρω στις 10:45, ένα αυτοκίνητο με γαλλικές πινακίδες κυκλοφορίας εντοπίστηκε στο κέντρο της Αμβέρσας”, να κινείται “με πολύ αυξημένη ταχύτητα”. “Σε διάφορες στιγμές, πεζοί τέθηκαν σε κίνδυνο”, συνέχισε.

“Όταν στρατιωτικοί προσπάθησαν να αναχαιτίσουν το όχημα, το τελευταίο διέφυγε και “λίγο αργότερα, η ομάδα ταχείας επέμβασης της αστυνομίας της Αμβέρσας κατάφερε να αναχαιτίσει το όχημα”.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως ένας γάλλος υπήκοος φαίνεται πως ενεπλάκη σε μια ύποπτη απόπειρα επίθεσης στη βελγική πόλη Αμβέρσα. “Φαίνεται πως [στην απόπειρα επίθεσης] ενεπλάκη ένας γάλλος υπήκοος, με πιθανόν έναν ορισμένο αριθμό όπλων στον χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου του –επαφίεται στους δικαστές να κάνουν μια δήλωση για αυτό– που επιδίωκε να σκοτώσει ή το λιγότερο να προκαλέσει ένα δραματικό επεισόδιο”, δήλωσε ο Ολάντ στους δημοσιογράφους.

“Ως εκ τούτου πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε σε υψηλή επιφυλακή και να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις μας”, πρόσθεσε.

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη
 
Παράλληλα, επί ποδός βρίσκονται οι Αρχές τόσο στη νότια Γαλλία, όσο και στη Ρώμη ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Όπως θα δείτε στη φωτογραφία που απέστειλε αναγνώστης του zougla.gr από τη Νίκαια, στρατιώτες κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης με το δάχτυλο στη σκανδάλη. 

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Λονδίνο

Μέσω ανακοίνωσης του στο πρακτορείο Amaq το Ισλαμικό Κράτος ανέβαλε την ευθύνη για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο την Τετάρτη και βύθισε στο πένθος τη βρετανική πρωτεύουσα.

Εκπρόσωπός του ISIS φέρεται να δήλωσε πως «μαχητής του Ισλαμικού Κράτους είναι υπεύθυνος για την αιματηρή επίθεση» που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι, ενώ τόνισε «η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά το προσκλητήριο να πληγούν πολίτες χωρών του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές».

Υπενθυμίζεται, ότι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους εμφανίστηκαν το απόγευμα της Τετάρτης να πανηγυρίζουν για το συμβάν με διάφορες αναρτήσεις τις οποίες έκαναν στα social media.

Το μήνυμα των μελών του Ισλαμικού Κράτους όπως αναμεταδόθηκε μέσω του Twitter:


 
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τη σύνοδο κορυφής στη Ρώμη

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Μάρκο Μινίτι έδωσε σήμερα εντολή να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας για τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσουν το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την επίθεση στο Λονδίνο.

Η Ρώμη θα φιλοξενήσει το Σάββατο τους 27 ηγέτες οι οποίοι θα βρεθούν στην ιταλική πρωτεύουσα για την 60ή επέτειο από την υπογραφή της ιδρυτικής συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμένεται επίσης να πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και συλλαλητήρια καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας στην ιταλική πρωτεύουσα.

Το επίπεδο συναγερμού στην Ιταλία βρίσκεται ήδη στο 2. Περίπου 3.000 αστυνομικοί και πράκτορες ασφαλείας προβλέπεται να αναπτυχθούν αλλά ο αριθμός τους μπορεί να φθάσει έως και τις 5.000 μετά την επίθεση στο Λονδίνο, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero.

Ο Μινίτι είπε πως θα αναπτυχθούν περισσότερες δυνάμεις ασφαλείας «σε περιοχές όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο πλήθος» σε σχέση με τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και επίσης σε τουριστικά μέρη που είναι γεμάτα επισκέπτες, σύμφωνα με τη δήλωσή του.

Πηγή φώτο: DailyMail

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης