Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής, ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία έχοντας αποτύχει να συγκεντρώσει τις 100 υπογραφές βουλευτών που χρειαζόταν για να υποβάλει επισήμως την υποψηφιότητά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός, που επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στην Καραϊβική για να συμμετάσχει στην κούρσα, είχε συγκεντρώσει μέχρι σήμερα το βράδυ περί τις 60 υπογραφές, έναντι περισσότερων των 140 για τον Ρίσι Σουνάκ και 25 για την Πένι Μόρντοντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε με τους δύο άλλους διεκδικητές της ηγεσίας σε μία προσπάθεια να τους πείσει να συνταχθούν μαζί του στην προσπάθειά του για την επιστροφή του στην ηγεσία.

Ωστόσο απόψε δήλωσε ότι αν και έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη υποστήριξη, αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος διότι «αυτό είναι το σωστό».

«Πιστεύω ότι έχω πολλά να προσφέρων, αλλά φοβάμαι ότι απλώς δεν είναι η σωστή στιγμή», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής δηλώνει ότι έχει εξασφαλίσει 102 υποστηρικτές. «Πιστεύω ότι βρίσκομαι σε θέση να εξασφαλίσω μία νίκη των Συντηρητικών το 2024 και απόψε μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ξεπέρασα το εμπόδιο με 102 δηλώσεις υποστήριξης…και θα μπορούσα να υποβάλω αύριο την υποψηφιότητά μου. Είχα μεγάλες πιθανότητες να νικήσω στην εκλογή με τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος. Αλλά κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών έφθασα δυστυχώς στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν θα ήταν το σωστό. «Δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά αν δεν έχεις ένα ενωμένο κόμμα στο Κοινοβούλιο».

Αναλυτικά η δήλωση Μπόρις Τζόνσον 

Ο πρώην πρωθυπουργός προχώρησε στην παρακάτω δήλωση, σύμφωνα με τo BBC:

«Τις τελευταίες ημέρες συγκλονίστηκα από τον αριθμό των ανθρώπων που μου πρότειναν να διεκδικήσω και πάλι την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, τόσο μεταξύ του κοινού όσο και μεταξύ φίλων και συναδέλφων στο Κοινοβούλιο. Οδήγησα το κόμμα μας σε μια τεράστια εκλογική νίκη πριν από λιγότερο από τρία χρόνια – και πιστεύω ότι, ως εκ τούτου, είμαι σε θέση να αποτρέψω τις γενικές εκλογές τώρα

Οι εκλογές θα ήταν ένας καταστροφικός αντιπερισπασμός ενώ η κυβέρνηση καλείται να επικεντρωθεί στις οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες σε ολόκληρη τη χώρα. Πιστεύω ότι είμαι σε θέση για να επιτύχω μια νίκη των Συντηρητικών το 2024 – και απόψε μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ξεπέρασα το πολύ υψηλό εμπόδιο των 102 υποψηφιοτήτων και θα μπορούσα να υποβάλω την υποψηφιότητά μου αύριο

Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να έχω επιτυχία στις εκλογές με μέλη του Συντηρητικού Κόμματος – μπορώ πράγματι να επιστρέψω στην Ντάουνινγκ Στριτ την Παρασκευή. Αλλά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, δυστυχώς κατέληξα στο συμπέρασμα ότι αυτό απλώς δεν θα ήταν το σωστό. Δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά αν δεν έχεις ένα ενιαίο κόμμα στο κοινοβούλιο

Και παρόλο που επικοινώνησα με τον Ρίσι και την ΠένI – επειδή ήλπιζα ότι θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε για το εθνικό συμφέρον – δυστυχώς δεν καταφέραμε να βρούμε έναν τρόπο να το κάνουμε αυτό. Επομένως, φοβάμαι ότι το καλύτερο είναι να μην επιτρέπω να προχωρήσει η υποψηφιότητά μου και να δεσμεύσω την υποστήριξή μου σε όποιον πετύχει. Πιστεύω ότι έχω πολλά να προσφέρω, αλλά φοβάμαι ότι απλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή».

Έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός ο Σούνακ

Πλέον, μετά την απόσυρση του Μπόρις Τζόνσον από τη διεκδίκηση της ηγεσίας των Συντηρητικών, ο Ρίσι Σούνακ, που ήδη είχε τη δηλωμένη υποστήριξη 146 βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος, ετοιμάζεται να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Η Πένι Μόρντοντ έχει μέχρι στιγμής 24 βουλευτές των Συντηρητικών να στηρίζουν την υποψηφιότητά της, κάτι που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 100 βουλευτών για να μπορέσει να διεκδικήσει την προεδρία των Συντηρητικών και, κατά συνέπεια, την πρωθυπουργία.

Πηγή: BBC, Guardian

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης