Σχολικά γεύματα θα κινδύνευαν στην περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία, αποκαλύπτει υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Τα σχολεία ίσως χρειαστεί να κλείσουν, οι εξετάσεις θα μπορούσαν να διαταραχθούν και τα φρέσκα τρόφιμα για τα γεύματα των μαθητών θα μπορούσαν να λείψουν  λόγω πανικού των αγορών με άνοδο των τιμών έως και 20%, σύμφωνα με μυστική ανάλυση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τους κινδύνους της μη οριστικής διαπραγμάτευσης του Brexit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έγγραφο πέντε σελίδων – με την ένδειξη «Επίσημο – ευαίσθητο» και με την εντολή «Να μην κυκλοφορήσει» – αυξάνει επίσης την πιθανότητα απουσιών εκπαιδευτικών που θα προκληθούν από διαταραχές ταξιδιών, αναφέροντας ότι τα σχολεία στο Κεντ είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα.

Σχετικά με τους κινδύνους που ενδέχεται να παρουσιάσει η έλλειψη τροφίμων στα σχολεία, προτείνεται η ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους, αλλά κι αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Σε ένα τμήμα με τίτλο «Σχολικό Τρόφιμο», γίνεται λόγος για τον «κίνδυνο επικοινωνίας στον τομέα αυτό που είναι δυνατόν να προκαλέσει αδικαιολόγητο συναγερμό ή πανικό για την αγορά τροφίμων στο ευρύ κοινό».
Και προσθέτει: «Η χωρητικότητα αποθήκευσης θα είναι πιο περιορισμένη κατά την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα.  Είμαστε σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένοι από τις δράσεις των μεγάλων προμηθευτών και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών για να διασφαλίσουμε τη συνεχή παροχή»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέροντας τις ενέργειες που θα αναλάβει το Τμήμα σε περίπτωση έλλειψης τροφίμων που επηρεάζουν τα σχολεία, το έγγραφο περιγράφει: «Λαμβάνοντας υπόψη τις ελλείψεις τροφίμων ή τις αυξήσεις των τιμών, θα γνωστοποιήσουμε πώς μπορούν τα σχολεία να ερμηνεύσουν με ευελιξία τα πρότυπα των μενού τροφίμων. Η χειρότερη περίπτωση εκτίμησης του αυξημένου κόστους  θα είναι 40 έως 85 εκατομμύρια λίρες στερλίνες ετησίως για τα σχολεία σε σχέση με την δωρεάν παροχή σχολικού γεύματος με βάση αυξήσεις των τιμών κατά 10-20%».

Δημοσιεύθηκε στον Observer
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης