Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Η ρωσο-ουκρανική κρίση προκάλεσε ανάλογη «κρίση» και στη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ξεκίνησε τη Δευτέρα τις εργασίες της στο Στρασβούργο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα διαπιστευτήρια της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης αμφισβητήθηκαν τόσο για διαδικαστικούς λόγους (άρθρο 7 του Κανονισμού) όσο και για ουσιαστικούς λόγους (άρθρο 8) την ημέρα έναρξης της «υβριδικής» χειμερινής συνόδου ολομέλειας του 2022.

Η αμφισβήτηση για διαδικαστικούς λόγους -που έγινε από τον Ουκρανό βουλευτή των Φιλελευθέρων Yevheniia Kravchuk (Ουκρανία, ALDE)- υποστηρίχθηκε από τουλάχιστον δέκα μέλη της Συνέλευσης, που ανήκουν σε τουλάχιστον πέντε εθνικές αντιπροσωπείες, όπως απαιτείται από τους Κανονισμούς. Αμέσως παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Κανονισμού.

Η αμφισβήτηση για ουσιαστικούς λόγους -που έγινε από τον επικεφαλής της λιθουανικής αντιπροσωπείας Emanuelis Zingeris- υποστηρίχθηκε από τουλάχιστον τριάντα μέλη της Συνέλευσης, που ανήκουν σε τουλάχιστον πέντε εθνικές αντιπροσωπείες. Παραπέμφθηκε αμέσως στην Επιτροπή Παρακολούθησης για έκθεση και στην Επιτροπή Κανονισμών για γνωμοδότηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Συνέλευση πρόκειται να συζητήσει το θέμα στις 3.30 μ.μ. την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 10 του Κανονισμού, η Συνέλευση πρέπει να ψηφίσει για μία από τις τρεις επιλογές: να επικυρώσει τα διαπιστευτήρια, να μην τα επικυρώσει ή να τα επικυρώσει «μαζί με τη στέρηση ή την αναστολή της άσκησης ορισμένων από τα δικαιώματα συμμετοχής ή εκπροσώπησης των μελών της αντιπροσωπείας που εμπλέκεται στις δραστηριότητες της Συνέλευσης και των οργάνων της».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης