Σε δικαστήριο του Όουκλαντ της Καλιφόρνια καλείται για απολογία ο… ιδρυτής της Apple, Steve Jobs. Όσο και αν αυτό ακούγεται παράλογο καθώς ο Jobs απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2011, χτυπημένος από καρκίνο στο πάγκρεας, ο ίδιος θα απολογηθεί τρία χρόνια μετά τον θάνατό του, χάρη στη δύναμη της τεχνολογίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Jobs είχε ήδη προετοιμαστεί για την εν λόγω δίκη, πριν από τον θάνατό του, καταγράφοντας σε βίντεο τα όσα επρόκειτο να καταθέσειΗ υπόθεση αφορά σε ένα πρόστιμο 1 δις δολαρίων που είχε επιβληθεί στην Apple, για αθέμιτο ανταγωνισμό και για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίησε το λογισμικό της υπηρεσίας iTunes, εξαναγκάζοντας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τους πολίτες να αγοράσουν μαζικά τα γνωστά iPods.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε ραγδαία πτώση στις πωλήσεις των Mp3s, τα οποία ήταν και φθηνότερα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο και τη σχετική μήνυση που έχει κατατεθεί από άλλες εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών και gadgets, η πρακτική αυτή αντίκειται στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Jobs είχε ήδη προετοιμαστεί για την εν λόγω δίκη, πριν από τον θάνατό του, καταγράφοντας σε βίντεο τα όσα επρόκειτο να καταθέσει.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει την τρέχουσα εβδομάδα και μέσω του βίντεο, ο Jobs θα υπερασπιστεί την Apple καταθέτοντας στοιχεία που θα συνηγορούν στο ότι η εν λόγω πρακτική ήταν καθ’ όλα νόμιμη.

Το επίμαχο λογισμικό πλέον δεν χρησιμοποιείται- ωστόσο σύμφωνα με τους ενάγοντες επέτρεψε στην Apple να αποκτήσει κέρδη 350 εκατ. δολαρίων από το 2006 έως το 2009.

Βάσει του ομοσπονδιακού νόμου, η Apple μπορεί να καταδικαστεί με πρόστιμο τρεις φορές μεγαλύτερο από τα κέρδη που απέκτησε κατά ο διάστημα αυτό.

Ο Steve Jobs άφησε την τελευταία του πνοή στις 5 Οκτωβρίου του 2011, οκτώ χρόνια αφότου διαγνώστηκε με καρκίνο στο πάγκρεας.

Ο ίδιος παραιτήθηκε από τη θέση του CEO της εταιρείας δύο μήνες πριν πεθάνει.

Ο καθηγητής της Νομικής, Mark Lemley από το Stanford ανέφερε ότι το γεγονός ότι η υπόθεση «πήγε τόσο μακριά που ένας μάρτυρας-κλειδί έχει αποβιώσει, αποκαλύπτει τις μεγάλες αδυναμίες του νομικού συστήματος».

Διαβάστε επίσης:
Google και Αpple αποφάσισαν δικαστική «εκεχειρία»

Jobs: Κάποιοι βλέπουν το πιθανό, άλλοι αλλάζουν το πιθανό

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης