Η Κεντρική εκλογική επιτροπή για τις τοπικές εκλογές στη Μόσχα δεν ενέκρινε την υποψηφιότητα 57 υποψηφίων μεταξύ των οποίων γνωστοί παράγοντες της αντιπολίτευσης όπως η Λιουμπόφ Σόμπολ, ο Ιλιά Γιάσιν, ο Ντμίτρι Γκουντκόφ. Η επιτροπή απέρριψε τις υποψηφιότητες τους, με το επιχείρημα ότι το 10% και πλέον των υπογραφών των κατοίκων που απαιτούνται για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα, δεν είναι αξιόπιστες.

Η απόφαση αυτή έχει πυροδοτήσει τις τελευταίες μέρες μικρές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην ρωσική πρωτεύουσα, που πραγματοποιούνται χωρίς την άδεια των αρχών. Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι που διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό τους, αμφισβητώντας όπως γράφει η Bfm.ru την όλη διαδικασία της συγκέντρωσης των υπογραφών που απαιτούνται για να θέσει κανείς υποψηφιότητα, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία αυτή δεν είναι αναγκαία και αφορά όλους γενικά του υποψήφιους καθώς γεννά ερωτηματικά και για όλους εκείνους που εγκρίθηκε η υποψηφιότητα τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υποψήφια Λιουμπόφ Σόμπολ και δικηγόρος του Ιδρύματος καταπολέμησης της Διαφθοράς (του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι) μόλις πήρε το σχετικό έγγραφο το οποίο στον οποίο αναφέρονταν ότι 700 από τις υπογραφές που συγκέντρωσε δεν ήσαν έγκυρες, επί δύο μέρες μαζί με τους συνεργάτες της, έκαναν επαλήθευση. Στην 88 σελίδων ένσταση που κατέθεσαν συμπεριέλαβαν μαγνητοσκοπημένες δηλώσεις πολιτών και μάλιστα πολύ δημοφιλών που επιβεβαίωναν τη γνησιότητα της υπογραφής τους. Η Σόμπολ απαίτησε να μελετηθεί η ένσταση και τα στοιχεία που παρέθεσαν στην επιτροπή, αλλά η επιτροπή ανακοίνωσε τον αποκλεισμό της.

Η ίδια δήλωσε ότι «η επιτροπή δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα τους», ενώ ο πρόεδρος της Κεντρικής εκλογική επιτροπής Βαλεντίν Γκορμπουνόφ, ο οποίος ανακοίνωσε και τον αποκλεισμό των 57 υποψηφίων δήλωσε ότι «θα τα ελέγξουν όλα προσεκτικά και αν βρεθεί ότι έγιναν λάθη θα τα ερμηνεύσουμε προς όφελος των υποψηφίων». Από τους 57 υποψήφιους οι υποψηφιότητες των οποίων απορρίφθηκαν οι 18 ήσαν υποψήφιοι κομμάτων και οι 39 ανεξάρτητοι.

Όλοι οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι χαρακτήρισαν τον αποκλεισμό τους μη σύννομο δηλώνοντας ότι θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη και στην Κεντρικής Εκλογική επιτροπή της Μόσχας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι μετά τον αποκλεισμό του υποψηφίου Ιλιά Γιάσιν και την άρνηση του προέδρου της Κεντρικής εκλογικής επιτροπής να συναντήσει την Παρασκευή τους ανεξάρτητους υποψηφίους, διαμηνύοντας ότι βρίσκεται στην «ντάτσα του» έγραψε στο twitter : «Ο πρόεδρος της Κεντρικής εκλογικής επιτροπής δεν μπόρεσε να συναντηθεί με τους υποψηφίους επειδή είναι ’στην ντάτσα’. Οκ, πηγαίνουμε εμείς στην ντάτσα. Διαδώστε το αυτό έστω και αν στενοχωρήσετε λίγο τον Γκορμπουνόφ, ο οποίος μόλις τώρα απέκλεισε τον Γιάσιν από τις εκλογές».

Οι 171 από τους 233 υποψηφίους, εκπροσωπούν πολιτικά κόμματα. Συγκεκριμένα του Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας έχει 45 υποψηφίους, το Κομμουνιστικό Κόμμα 44, και το Κόμμα της «Δίκαιας Ρωσίας» 40. Η επιτροπή ενέκρινε επίσης την υποψηφιότητα δυο υποψηφίων του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Γιάμπλακο» καθώς και τους υποψηφίους των κομμάτων «Ρόντινα»(Πατρίδα), «Η ισχύς των πολιτών», «Κόμμα των πρασίνων», «Κομμουνιστές της Ρωσίας» και «Κόμμα ανόδου».

Επισημαίνεται ότι μεταξύ των υποψηφίων που εγκρίθηκαν δεν υπάρχει ούτε ένας υποψήφιος από το κυβερνών κόμμα «Ενιαία Ρωσία», καθώς όπως είπε ο Γκορμπουνόφ, πολλοί κατέβηκαν ως ανεξάρτητοι, λέγοντας μόνο ότι είναι μέλη του κόμματος, ενώ άλλοι δεν το έλεγαν.

Πηγές : TASS, Interfax, Bfm.ru, Vedomosti

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης