Δικαστήριο του Πακιστάν άφησε τη Δευτέρα ελεύθερο υπό όρους τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» των τρομοκρατικών επιθέσεων της Μουμπάι, μια απόφαση που κατήγγειλαν αμέσως οι ινδικές αρχές.

Οι δικαστικές αρχές του Πακιστάν είχαν ήδη αποφασίσει από τα μέσα του Δεκεμβρίου να αποφυλακίσουν υπό όρους τον Ζάκι-ουρ Ρεχμάν Λάχβι, 55 ετών, ο οποίος σύμφωνα με το Νέο Δελχί είναι ο συντονιστής των επιθέσεων που σημειώθηκαν στη Μουμπάι το 2008, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 166 άνθρωποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατόπιν πιέσεων της Ινδίας, το Πακιστάν αποφάσισε να παραμείνει στη φυλακή ο Λάχβι, με βάση τον νόμο περί διατήρησης της δημόσιας τάξης, όμως οι συνήγοροί του άσκησαν έφεση και σήμερα δικαιώθηκαν.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ τον αποφυλακίζει με τον όρο της καταβολής εγγύησης ύψους ενός εκατομμυρίου ρουπιών (περίπου 10.000 δολάρια ΗΠΑ), είπε ο εισαγγελέας Τζεχανγκίρ Τζαντούν.

Ο Λάχβι θα παραμείνει στη φυλακή έως ότου κατατεθεί από τους δικηγόρους του το ποσό της εγγύησης και να συμπληρωθούν τα απαιτούμενα έγγραφα. Η κυβέρνηση από την πλευρά της διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει έφεση στην απόφαση αυτή, διευκρίνισε ο εισαγγελέας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση της Ινδίας κάλεσε αμέσως τον ύπατο εκπρόσωπο του Πακιστάν στο Νέο Δελχί για να του εκφράσει τη διαμαρτυρία της για την απόφαση της πακιστανικής δικαιοσύνης, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.

Μετά τις επιθέσεις στη Μουμπάι, η Ινδία είχε υποδείξει ως υπεύθυνη την ένοπλη πακιστανική ισλαμιστικής οργάνωση Λασκάρ-ε-Τάιμπα. Έξι χρόνια μετά, η υπόθεση αυτή εξακολουθεί να ρίχνει τη «σκιά» της στις σχέσεις των δύο χωρών καθώς η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν για κωλυσιεργία στην απόδοση δικαιοσύνης ενώ το Πακιστάν απαντά ότι το Νέο Δελχί δεν παρουσίασε ποτέ τις απαραίτητες αποδείξεις για να δικαστούν οι κατηγορούμενοι.

Ο Λάχβι είναι ένας από τους επτά υπόπτους που φυλακίστηκαν στο Πακιστάν με την κατηγορία ότι σχεδίασαν ή χρηματοδότησαν τις επιθέσεις της Μουμπάι. Η δίκη των υπολοίπων δεν έχει διεξαχθεί ακόμη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης