Συνολικά 20 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλοί αιρετοί, ξεκίνησαν απεργία πείνας ζητώντας να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι του Γουομέι, στη νότια Γουινέα, οι οποίοι εκτοπίστηκαν λόγω βίαιων επεισοδίων που συνδέονται με την επιδημία του Έμπολα.

«Προχωρήσαμε σε απεργία πείνας για να απαιτήσουμε την αποστρατιωτικοποίηση του Γουομέι και την επιστροφή όλων των κατοίκων στις εστίες τους» δήλωσε ο Φάγια Μιλιμόνο, ηγέτης ενός κόμματος της αντιπολίτευσης. Ο Μιλιμόνο, αλλά και άλλοι πολιτικοί, εκπρόσωποι διάφορων οργανώσεων και απλοί πολίτες, αρνούνται να τραφούν από τη Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλοι τους συγκεντρώθηκαν την Τρίτη έξω από το Μέγαρο του Λαού, την έδρα του κοινοβουλίου στο Κόνακρι.

Στο Γουομέι, που βρίσκεται στο Ενζερεκόρε, σημειώθηκαν την 16η Σεπτεμβρίου αιματηρές συγκρούσεις όταν οκτώ μέλη μιας ομάδας που προσπαθούσε να ευαισθητοποιήσει τον πληθυσμό για τον Έμπολα δέχτηκαν επίθεση και σκοτώθηκαν από κατοίκους που αρνούνται την ύπαρξη του ιού.

Από τότε, μονάδες του στρατού έχουν αναπτυχθεί στην κοινότητα και πολλοί κάτοικοι έφυγαν από τα σπίτια τους καθώς φοβούνται βίαιες ενέργειες εκ μέρους των στρατιωτών. Δημοσιογράφοι που επισκέφθηκαν πρόσφατα το Γουομέι είπαν ότι αντίκρισαν μια «πόλη-φάντασμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μιλιμόνο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εκτίμησε ότι οι εκτοπισμένοι ανέρχονται σε περίπου 6.000 και «κρύβονται στα γύρω δάση για να γλιτώσουν» από τον στρατό. Ο αριθμός δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή.

«Θέλουμε να προσελκύσουμε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας για το δράμα που εκτυλίσσεται στο Γουομέι, μέσα σε πλήρη αδιαφορία», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χολόμου Κουρούμα, που έχει προβεί επίσης σε απεργία πείνας.

Διαβάστε επίσης:  Αντιμέτωπη με επισιτιστική κρίση η δυτική Αφρική λόγω Έμπολα
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014, 18:44

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης