Το Μεξικό και η Αϊτή έχουν εντοπίσει κρούσματα του κορωνοϊού μεταξύ των μεταναστών που απελάθηκαν πρόσφατα από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν χθες Τρίτη αξιωματούχοι των χωρών αυτών, την ώρα που παρατηρείται γενικότερα αύξηση των μολύνσεων μεταξύ των απελαθέντων.

Τα νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν μετά το ξέσπασμα μόλυνσης μεταξύ απελαθέντων στη Γουατεμάλα, όπου η κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο συνέδεσε σχεδόν το ένα πέμπτο όλων των κρουσμάτων στη χώρα με τους μετανάστες που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και οι τρεις χώρες έχουν λιγότερα κρούσματα από όσα οι ΗΠΑ.

Τρεις Αϊτινοί που επέστρεψαν στη χώρα τους πριν δύο εβδομάδες βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19 ενώ βρίσκονταν σε καραντίνα, δήλωσε αξιωματούχος του Υπουργείου Υγείας. Η απέλασή τους είχε προκαλέσει αντιδράσεις από υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίοι ανησυχούν για την εξαγωγή του κορωνοϊού στην πιο φτωχή χώρα του δυτικού ημισφαιρίου.

Στη μεθοριακή μεξικανική πόλη Νουέβο Λαρέδο, ένας άνδρας που απελάθηκε από το Χιούστον των ΗΠΑ, μόλυνε άλλους 14 στο κέντρο προσφύγων όπου μεταφέρθηκε, ανακοίνωσαν οι αρχές. Κουβανοί, Μεξικανοί, πολίτες Ονδούρας και ένας μετανάστης από το Καμερούν είναι μεταξύ αυτών που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό. Οι 15 άνθρωποι που έχουν βρεθεί θετικοί, ανάμεσά τους τρία παιδιά 16 ετών και κάτω, έχουν τεθεί σε απομόνωση, επισήμαναν οι αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι ξεκάθαρο πού προσβλήθηκαν οι απελαθέντες από τον ιό, όμως τα νέα αυτά κρούσματα έχουν αυξήσει τις εκκλήσεις να ανασταλούν οι απελάσεις από τις ΗΠΑ, εφόσον οι αμερικανικές αρχές δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τεστ στους μετανάστες πριν την αναχώρησή τους από τη χώρα.

Εργαζόμενοι σε κάποια κέντρα κράτησης μεταναστών έχουν βρεθεί θετικοί στην Covid-19, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Τελωνείων και Μετανάστευσης των ΗΠΑ.

Η Ρέιτσελ Σμίντκε της οργάνωσης Refugees International αρμόδια για τη Λατινική Αμερική δήλωσε ότι, αν και η πηγή της μόλυνσης δεν είναι γνωστή, το να παραμένουν οι μετανάστες σε υπερπλήρη κέντρα κράτησης αυξάνει τις πιθανότητες να προσβληθούν από τον νέο κορωνοϊό. «Κανείς δεν θα πρέπει να απελαύνεται αν δεν έχει ελεγχθεί και βρεθεί αρνητικός στην covid-19» υπογράμμισε.

Στην Αϊτή έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής 57 κρούσματα του κορωνοϊού.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζοζέφ Ζουτέ δήλωσε ότι αυτή την εβδομάδα αναμένεται μία ακόμα πτήση που θα μεταφέρει 100 απελαθέντες Αϊτινούς από τις ΗΠΑ.

«Είναι Αϊτινοί και επιστρέφουν στην πατρίδα τους, πρέπει να τους δεχθούμε» δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. Ο Αμερικανός κοινοβουλευτικός Άντι Λεβίν, Δημοκρατικός, έγραψε στο Twitter ότι η νέα πτήση προς την Αϊτή δεν θα πρέπει να αναχωρήσει προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας.

«Αυτές οι απελάσεις είναι ανήθικες και θέτουν τόσο τους Αμερικανούς όσο και τους Αϊτινούς σε κίνδυνο» κατήγγειλε.

Η Γουατεμάλα από την πλευρά της έχει αναστείλει τις πτήσεις που μεταφέρουν απελαθέντες για όσο διάστημα αξιωματούχοι του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ελέγχουν τα αποτελέσματα των τεστ που διενεργήθηκαν στους επιβαίνοντες μιας πτήσης προς τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής στις 13 Απριλίου.

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Αλεχάντρο Γιαματέι δήλωσε τη Δευτέρα ότι συνολικά 51 μετανάστες που έχουν απελαθεί από τις ΗΠΑ προς τη χώρα έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης