Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας σκοπεύει να απαγορεύσει όλες τις μαζικές συγκεντρώσεις άνω των 5.000 προσώπων μέχρι τον Αύγουστο, το νωρίτερο, σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας The Irish Times. Η απόφαση αυτή ελήφθη στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει το Δουβλίνο λήγουν στις 5 Μαΐου. Με βάση αυτές τις απαγορεύσεις, οι πολίτες μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για να ψωνίζουν τρόφιμα ή για να ασκούνται σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από το σπίτι τους. Στους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών έχει δοθεί η οδηγία να παραμείνουν μέσα στα σπίτια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ιρλανδία έχουν χάσει τη ζωή τους 687 άνθρωποι από τον Covid-19.

Αν η επιδημία δεν αντιμετωπιστεί επιτυχώς κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ ενδέχεται να μειωθεί κατά 13,8%, εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, αν υπάρξει και δεύτερο κύμα, η πτώση αυτή θα μπορούσε να φτάσει το 15,3%.

Η χώρα αναμένει επίσης ότι το έλλειμμά της θα αυξηθεί στο 7,4% (ή περίπου 23 δισεκ. ευρώ), κάτι που σημαίνει ότι ο λόγος του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ θα φτάσει το 69,1%, από 58,8% πέρσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δανία: Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 500 ατόμων έως το τέλος του καλοκαιριού

Αλλά και η Δανία, που αίρει σταδιακά τους περιορισμούς στο πλαίσιο της μάχης εναντίον του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα επιτρέψει καμία συνάθροιση άνω των 500 ατόμων, πριν από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο καθορισμός αυτού του ορίου ακολουθεί την απαγόρευση, στις αρχές Απριλίου που ανακοίνωσε η επικεφαλής της κυβέρνησης Μέτε Φρεντέρικσεν, οργάνωσης μαζικών εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Μπορούμε να δούμε ότι οι μαζικές συγκεντρώσεις μπορούν να αποτελέσουν φορείς αυτού που ονομάζουμε «σούπερ μόλυνση», για αυτόν ακριβώς το λόγο μπορούμε να πούμε ότι σε καμία περίπτωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν θα μπορούν να υπάρξουν συναθροίσεις άνω των 500 ανθρώπων», επισήμανε η πρωθυπουργός της Δανίας, που απάντησε σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών σήμερα το απόγευμα.

Αυτό το όριο δεν σημαίνει, προς το παρόν, ότι η κυβέρνηση δεν θα παρατείνει το ισχύον διάταγμα, που ισχύει έως τις 10 Μαΐου και που απαγορεύει τη συνάθροιση περισσότερων από 10 ανθρώπων.

«Δεν μπορούμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι αυτή τη στιγμή. Δεν γνωρίζουμε την εξέλιξη της ασθένειας», τόνισε η επικεφαλής της δανέζικης κυβέρνησης.

Ολλανδία: Απαγόρευση μεγάλων δημόσιων εκδηλώσεων μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου

Η Ολλανδία επίσης, παρέτεινε κατά τρεις μήνες την απαγόρευση μεγάλων δημόσιων εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του επαγγελματικού αθλητισμού, και των μουσικών φεστιβάλ, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Παράλληλα, στην πρώτη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί από τα μέσα Μαρτίου στον τομέα της εκπαίδευσης, ο Ολλανδός πρωθυπουργός γνωστοποίησε πως μια «ενθαρρυντική» επιβράδυνση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού επιτρέπει σε δημοτικά σχολεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς να ανοίξουν ξανά από τις 11 Μαΐου.

Ο Ρούτε σημείωσε πως η περιορισμένη χαλάρωση των μέτρων είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί μια ισχυρή αναζωπύρωση της Covid-19.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης