Παύση πληρωμών κήρυξε το Ιράν για περίπου 200.000 τόννους ρυζιού στους προμηθευτές τους στην Ινδία, όπως αναφέρουν πηγές στο Νέο Δελχί, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη πως οι κυρώσεις που επιβάλλουν τα κράτη της Δύσης στην Ισλαμική Δημοκρατία προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην Τεχεράνη.

Η στάση πληρωμών ανάγκασε τον σύνδεσμο των ινδικών εταιριών που εξάγουν ρύζι (All India Rice Exporters’ Association) να καλέσει τα μέλη του να σταματήσουν τις εξαγωγές στο Ιράν με πίστωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρόκειται για σοβαρό ζήτημα και δεν αποκλείουμε περαιτέρω στάσεις πληρωμών από το Ιράν», δήλωσε ο Βιτζάι Σέτια, πρόεδρος του συνδέσμου.

Πηγές στην Ινδία διευκρίνισαν ότι οι εταιρίες από το Ιράν έπαψαν να καταβάλλουν τα οφειλόμενα ποσά για τις παραδόσεις φορτίων ρυζιού αξίας 144 εκατ. δολαρίων βάσει μακροπρόθεσμων συμβολαίων. Τα φορτία αναχώρησαν από λιμάνια στην Ινδία τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Οι περισσότερες εταιρίες που εξάγουν ρύζι στην Ινδία παρέχουν πίστωση για 90 ημέρες.

Το Ιράν εξαρτάται από τις εισαγωγές για την κάλυψη ενός ποσοστού 45% της ετήσιας κατανάλωσης ρυζιού στη χώρα, που ανέρχεται σε 2,9 εκατ. τόννους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των Η.Π.Α..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ινδία προμηθεύει περίπου το 70% του ρυζιού που εισάγει το Ιράν.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης