Στην αντεπίθεση περνά η Ρωσία μετά την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων από την πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων Sputnik και TASS, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών θα καλέσει σήμερα τον πρέσβη της Γερμανίας Γκίζε Αντρέας φον Γκάγιερ, προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με τα αντίποινα.  

Οι Αρχές της Γερμανίας που απέλασαν την περασμένη εβδομάδα τους δύο Ρώσους διπλωμάτες υποπτεύονται πως ήταν στην πραγματικότητα πράκτορες της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας GRU.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο διπλωμάτες κηρύχθηκαν personae non gratae στις αρχές Δεκεμβρίου, διότι φέρονται να ενέχονται στον φόνο του Γεωργιανού πολίτη τσετσενικής καταγωγής Ζελιμχάν Χανγκοσβίλι την 23η Αυγούστου σε πάρκο του Βερολίνου. Ο 49χρονος Ρώσος που βρισκόταν στη γερμανική πρωτεύουσα συνελήφθη και θεωρείται ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ έχει διαψεύσει πως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες έχουν ανάμειξη στη δολοφονία.

Κατά τις γερμανικές εισαγγελικές αρχές, ο 40χρονος ήταν μέλος της οργάνωσης Εμιράτο του Καυκάσου, εκτός νόμου στη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι η Μόσχα είχε ζητήσει επανειλημμένα από το Βερολίνο να προχωρήσει στην έκδοση του Χανγκοσβίλι, μάταια. Χαρακτήρισε επίσης τον 40χρονο «φονιά», έναν άνθρωπο που ενέχεται σε πολύνεκρες τρομοκρατικές ενέργειες, ιδίως πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο μετρό της Μόσχας. Παράλληλα, χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την απέλαση διπλωματών που κατ’ αυτόν δεν έχουν καμία ανάμειξη στην υπόθεση και υποσχέθηκε ότι η Ρωσία θα προσφέρει συνδρομή στην ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας στην έρευνα που διενεργεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης