Αντιδράσεις στην απογραφή Ρομά που ζητεί ο Σαλβίνι

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018, 16:20
Αντιδράσεις στην απογραφή Ρομά που ζητεί ο Σαλβίνι
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι συνεχίζει να ανεβάζει τους τόνους. Τώρα θέλει να προχωρήσει σε απογραφή των Ρομά. Στόχος του να εξακριβωθεί πόσοι απ’ αυτούς είναι ξένοι και στη συνέχεια να απελαθούν, γράφει η γερμανική Deutsche Welle σε ανταπόκρισή της από τη Ρώμη.

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στην Ιταλία οι τελευταίες δηλώσεις του Ματέο Σαλβίνι ότι προτίθεται να προχωρήσει σε απογραφή των Ρομά. Η οργάνωση 21 Luglio η οποία υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Ρομά υπενθυμίζει ότι απαγορεύονται οι απογραφές που βασίζονται στην εθνότητα. Για λόγους που σχετίζονται, βέβαια, με την καταπολέμηση του ρατσισμού και το βάρβαρο, ναζιφασιστικό παρελθόν.

«Να γίνει απογραφή φασιστών»

Οι τελευταίες αυτές δηλώσεις του Σαλβίνι προκάλεσαν και την αντίδραση όλης της Κεντροαριστεράς. «Θα ήταν πιο χρήσιμο να γίνει μια απογραφή των φασιστών, ώστε να μπορούμε να τους αποφεύγουμε» απαντά το «Δημοκρατικό Κόμμα».

Και ο πρώην πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, υπογραμμίζει: «Χθες ήταν οι πρόσφυγες, τώρα οι Ρομά, μετά θα ακολουθήσουν τα περίστροφα για όλους». Με ευθεία αναφορά στην πρόθεση του Σαλβίνι να ενισχύσει το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα».

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση του για απογραφή των Ρομά που ζουν στην Ιταλία, ο Ματέο Σαλβίνι προσπάθησε να περιορίσει τις αντιδράσεις προσθέτοντας ότι τον ενδιαφέρει να πηγαίνουν σχολείο τα παιδιά που ζουν στους καταυλισμούς, αλλά και να εξακριβωθεί πώς ακριβώς χρησιμοποιούνται τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τους Ρομά. Αλλά ακόμη και τα Πέντε Αστέρια (που συγκυβερνούν μαζί του) θεωρούν την πρωτοβουλία αντισυνταγματική.

Μια δύσκολη συνάντηση

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών έκανε γνωστό ότι την εβδομάδα αυτή προτίθεται να συναντήσει τον πάπα Φραγκίσκο «ο οποίος μιλά στις ψυχές όλων των ανθρώπων».

Οι απόψεις τους, στο μεταναστευτικό -και όχι μόνο- απέχουν σημαντικά και μένει να φανεί με ποιον τρόπο θα τον υποδεχθεί «ο ποντίφικας των φτωχών», αν φυσικά πραγματοποιηθεί όντως αυτή η συνάντηση.

Πάντως τα τελευταία γκάλοπ που μετέδωσε χθες βράδυ το ιταλικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7 δείχνουν ότι για πρώτη φορά η Λέγκα ξεπερνά τα Πέντε Αστέρια στην προτίμηση των ιταλών πολιτών. Η Λέγκα συγκεντρώνει 29,2% έναντι του 29% των Πέντε Αστεριών στην πρόθεση ψήφου. Οι συνεχείς εντάσεις βοηθούν προφανώς τον Σαλβίνι να κερδίζει όλο και νέο έδαφος.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018, 16:20