Οι ανησυχίες και ο προβληματισμός για το αν η Ελλάδα τηρήσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Ε.Ε. βρίσκονται στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου.

Στην αδυναμία των κομμάτων να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού αναφέρεται η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σημειώνοντας ότι οι ελπίδες στρέφονται στο Φώτη Κουβέλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα κάνει αναφορά και στην αυστηρή γραμμή που τηρεί η Ε.Ε. και τονίζει ότι η Ευρώπη δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υποχωρήσει έναντι των Ελλήνων. «Μόνο αν η νέα κυβέρνηση τηρήσει στο ακέραιο το συμφωνηθέν πρόγραμμα εξυγίανσης θα υπάρξει περαιτέρω οικονομική βοήθεια», συμπληρώνει.

Η Süddeutsche Zeitung φιλοξενεί τέλος συνέντευξη του Ντιρκ Χίρσελ, επικεφαλής του τμήματος οικονομικής πολιτικής του συνδικάτου εργαζομένων Ver.di. Ο Γερμανός ειδικός εκτιμά ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο καταστρέφει την Ευρώπη και ότι η γερμανική καθοδήγηση βλάπτει τη δημοκρατία.

Αμφιβολίες για τη μεταρρυθμιστική πορεία στην Ελλάδα εκφράζει η εφημερίδα Frankurter Allgemeine Zeitung και επισημαίνει: «Το εκλογικό αποτέλεσμα κρύβει τον κίνδυνο απουσίας μίας πολιτικής δύναμης η οποία θα υλοποιήσει τις συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί. Γι’ αυτό το λόγο πολλοί οικονομολόγοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι οι Έλληνες πολιτικοί –και ιδιαίτερα ο Αντώνης Σαμαράς- πίεσαν τόσο γρήγορα για νέες εκλογές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαισιόδοξα σενάρια για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση δημοσιεύει η εφημερίδα Westdeutsche Zeitung του Ντίσελντορφ και υπογραμμίζει ότι για όσο διάστημα η Αθήνα δεν αποφασίζει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει, οι Ευρωπαίοι εταίροι οφείλουν να σκεφτούν να διακόψουν την καταβολή χρημάτων βοήθειας.

Τέλος, η Welt του Βερολίνου εκτιμά ότι οι επαναληπτικές εκλογές ίσως δεν κάνουν κακό στην Ελλάδα ενώ κάνει λόγο για «επονείδιστους εξτρεμιστές», σχολιάζοντας τόσο τον Αλέξη Τσίπρα όσο και το Νίκο Μιχαλολιάκο.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης