Ανησυχεί η Αυστραλία για τη δράση Κινέζου κατασκόπου στη χώρα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019, 10:14
Ανησυχεί η Αυστραλία για τη δράση Κινέζου κατασκόπου στη χώρα

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον αντέδρασε σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ που μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής από το τηλεοπτικό δίκτυο 9 της χώρας του, σύμφωνα με το οποίο η Κίνα προσπάθησε να στρατολογήσει νεαρό με διπλή υπηκοότητα ώστε να παρεισφρήσει στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο χαρακτηρίζοντας την πληροφορία αυτή «πολύ ανησυχητική».

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα ο Μόρισον επεσήμανε πως η κυβέρνησή του κάνει το παν για να αποτρέψει ξένες επεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο 32χρονος έμπορος πολυτελών αυτοκινήτων Μπο «Νικ» Ζάο, που είχε χρέη στην Κίνα, προσεγγίστηκε από κινεζική υπηρεσία πληροφοριών, που του πρότεινε να θέσει υποψηφιότητα με το κυβερνών Φιλελεύθερο Κόμμα για μια έδρα στο κοινοβούλιο.

Ο Ζάο, ο οποίος ενημέρωσε την υπηρεσία πληροφοριών της Αυστραλίας (ASIO) για την υπόθεση, βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου της Μελβούρνης τον Μάρτιο υπό μυστηριώδεις συνθήκες.

Ο Μόρισον σημείωσε ότι η υπηρεσία πληροφοριών διενεργεί ήδη έρευνα για την υπόθεση στην οποία αναφέρθηκε το τηλεοπτικό δίκτυο χθες, καθώς και ότι η κυβέρνησή του έχει ενισχύσει τους νόμους και τις εξουσίες της ASIO για την αντιμετώπιση ξένων υπηρεσιών κατασκοπείας.

«Η εχθρική δραστηριότητα ξένων υπηρεσιών πληροφοριών συνεχίζει να εγείρει αληθινή απειλή για το έθνος μας και την ασφάλειά του» σημείωσε ο αρχηγός της κυβέρνησης των Φιλελευθέρων.

«Η ASIO θα συνεχίσει να καταπολεμά... κάθε ξένη ανάμειξη και την κατασκοπεία σε βάρος της Αυστραλίας» διαβεβαίωσε, εν μέσω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης των εντάσεων ανάμεσα στην κυβέρνησή του και αυτή της Κίνας.

Σε μια εξαιρετικά σπάνια κίνηση, ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών Μάικ Μπέρτζις αντέδρασε επίσης δημόσια στο ρεπορτάζ του Channel 9, σημειώνοντας πως η υπηρεσία του παίρνει πολύ σοβαρά την καταγγελία και διενεργεί έρευνα για την υπόθεση.

Επρόκειτο για τη δεύτερη καταγγελία σε ισάριθμες ημέρες περί απόπειρας ανάμειξης της Κίνας στα εσωτερικά της Αυστραλίας.

Το Σάββατο, το τηλεοπτικό δίκτυο 9 μετέδωσε ότι ο Ουάνγκ «Ουίλιαμ» Λιτσιάνγκ, ο οποίος περιγράφεται ως πρώην κατάσκοπος της Κίνας, προσέφερε στην ASIO έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών, ανάμεσά τους πληροφορίες για μυστικές επιχειρήσεις, με σκοπό την υπονόμευση του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ και την παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της Ταϊβάν και της Αυστραλίας.

Η πρεσβεία της Κίνας στην Αυστραλία διέψευσε σχεδόν αμέσως τους ισχυρισμούς του δικτύου αλλά και του φερόμενου ως Κινέζου πρώην κατασκόπου, διαβεβαιώνοντας πως πρόκειται για απατεώνα που καταζητείται στην Κίνα για ποινικές υποθέσεις.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019, 10:27