Ο ηγέτης του ακροαριστερού ισπανικού κόμματος Unidas Podemos κάλεσε σήμερα για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ασκεί χρέη πρωθυπουργού, για τον σχηματισμό κυβέρνησης προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να αποφευχθεί η διεξαγωγή νέων εκλογών.

«Σας τείνω και πάλι το χέρι», είπε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας στη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής συζήτησης με τον Σάντσεθ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μας κάνατε μια πρόταση και κάναμε μια αντιπρόταση. Προτείνω με βάση αυτές τις δύο προτάσεις να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Είπε πως «οι Ισπανοί πολίτες θα κερδίσουν» από μια συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ακόμη κι αν κανένα από τα δύο κόμματα δεν εξασφαλίσει αυτό ακριβώς που θέλει.

Ο Σάντσεθ απάντησε πως το κόμμα του θέλει μια συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε οι τελευταίοι που θα θέλαμε νέες εκλογές», είπε. «Αυτό που θέλουμε είναι η Ισπανία να έχει μια ισχυρή κυβέρνηση» ανέφερε.

Τα δύο κόμματα δήλωσαν χθες πως οι συνομιλίες, κατά τις οποίες οι Podemos ζήτησαν κυβερνητικά χαρτοφυλάκια ως αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους, προσέκρουσαν σε αδιέξοδο. Αν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης έως τις 23 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθούν νέες εκλογές στις 10 Νοεμβρίου.

Οι Σοσιαλιστές θέλουν οι Podemos να τους υποστηρίξουν αλλά χωρίς να συμμετάσχουν στο υπουργικό συμβούλιο, κάτι που οι Podemos απορρίπτουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης