Με ιδιαίτερα σκληρά λόγια ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ καταδίκασε την καταγγελλόμενη με χημικά όπλα επίθεση στην πόλη Ντούμα της Συρίας που φέρεται να είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άτομα, ανάμεσα στα οποία γυναίκες και παιδιά.

Αποκαλώντας τον πρόεδρο της Συρίας «ζώο Άσαντ» ο Τραμπ έκανε λόγο για «ανούσια θηριωδία» για την οποία ευθύνεται ο Πούτιν, η Ρωσία και το Ιράν που στηρίζουν τη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Μπαζάαρ Αλ Άσαντ θα πληρώσει βαρύ τίμημα για την χημική επίθεση η οποία συνιστά άλλη μία ανθρωπιστική καταστροφή που έγινε χωρίς κανέναν απολύτως λόγο» τονίζει ο Τραμπ, σε ανάρτησή του στο twitter.

«Αυτές οι αναφορές, αν επιβεβαιωθούν, είναι τρομακτικές και απαιτούν την άμεση απάντηση της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόσχα: Κατασκευασμένες οι πληροφορίες για τη χημική επίθεση

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως οι πληροφορίες για επίθεση με αέριο στη Συρία είναι ψευδείς και οποιαδήποτε ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη βάση τέτοιων «επινοημένων και κατασκευασμένων δικαιολογιών» μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

«Η διάδοση ψευδών ιστοριών για τη χρήση χλωρίου και άλλων δηλητηριωδών ουσιών από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις εξακολουθεί. Άλλη μία κατασκευασμένη πληροφορία για μια φερόμενη χημική επίθεση στην Ντούμα εμφανίστηκε χθες», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.

«Έχουμε προειδοποιήσει πολλές φορές πρόσφατα για αυτές τις επικίνδυνες προκλήσεις. Ο σκοπός τέτοιων παραπλανητικών συλλογισμών, που στερούνται οποιασδήποτε βάσης, είναι να προστατεύσει τους τρομοκράτες… και να προσπαθήσει να δικαιολογήσει ενδεχόμενη εξωτερική χρήση βίας».

Βίντεο που σοκάρει

Διασώστες και ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η επίθεση προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 42 ανθρώπων, ενώ εκατοντάδες εμφάνισαν συμπτώματα που συνάδουν με την έκθεση σε οργανοφωσφορικές ενώσεις, σύμφωνα με τους ίδιους.

Σε βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα social media από σωστικά συνεργεία και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων διασώστες φαίνονται να προσπαθούν να βοηθήσουν πολίτες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά που κλαίνε, καθώς δεν μπορούν να αναπνεύσουν.

 Μερικά απο τα πιο σκληρά πλάνα δείχνουν μικρά παιδιά να αγωνίζονται να πάρουν ανάσα ή να βγάζουν αφρούς από το στόμα, δηλητηριασμένα από τα τοξικά αέρια.

Κατηγορηματική διάψευση από Δαμασκό  – Τεχεράνη

Η συριακή κυβέρνηση, που διαψεύδει ότι διέπραξε μια φονική επίθεση με χημικά στον τελευταίο θύλακα που ελέγχουν οι αντάρτες κοντά στη Δαμασκό, κατήγγειλε το ίδιο «ενοχλητικό τροπάρι», όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Sana, την ώρα που πολλές χώρες της διεθνούς κοινότητας καταδικάζουν με δριμύτητα την επίθεση εναντίον της Ντούμας.

«Οι κατηγορίες περί χρήσης χημικών (όπλων) είναι πλέον ένα ενοχλητικό τροπάρι και δεν είναι πειστικές, παρά μόνο για κάποιες χώρες που (…) στηρίζουν την τρομοκρατία στη Συρία» επισήμανε μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το Sana.

Την ίδια ώρα, το Ιράν, σύμμαχος της Δαμασκού, κατήγγειλε σήμερα ότι οι κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων από τον συριακό στρατό εναντίον της Ντούμας, στην ανατολική Γούτα, είναι μια νέα «συνωμοσία» εναντίον της κυβέρνησης.

«Τέτοιου είδους καταγγελίες και κατηγορίες από τους Αμερικανούς και ορισμένες δυτικές χώρες αποτελούν ένδειξη μιας νέας συνωμοσίας εναντίον της κυβέρνησης και του συριακού λαού και ένα πρόσχημα για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, που σίγουρα θα περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή», σημειώνεται στο δελτίο τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν.

 Λευκός Οίκος: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος σύμβουλος ασφαλείας του Ν.Τραμπ δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αποκλείσουν το ενδεχόμενο να εξαπολύσουν πυραυλική επίθεση σε απάντηση στις νέες πληροφορίες για τη χημική επίθεση στη Συρία.

«Δεν θα απέκλεια κανένα ενδεχόμενο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εσωτερικής Ασφαλείας και Αντιτρομοκρατίας, Τόμας Μπόσερτ σε συνέντευξη στην εκπομπή «This Week» του τηλεοπτικού δικτύου ABC.

«Εξετάζουμε την επίθεση σε αυτό το σημείο», είπε και πρόσθεσε πως οι φωτογραφίες από το συμβάν είναι «φρικτές».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης