Τα αρχεία του Βατικανού για την περίοδο της δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-1983) έχουν ανοίξει εν μέρει, γνωστοποίησε χθες Πέμπτη μια ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έπειτα από μια συνάντησή της με τον πάπα Φραγκίσκο στη Ρώμη.

Η Λίτα Μποϊτάνο, πρόεδρος της οργάνωσης «Οικογένειες Φυλακισθέντων και Εξαφανισθέντων για Πολιτικούς Λόγους», δήλωσε από τη Ρώμη στο ραδιοφωνικό δίκτυο Δελ Πλάτα ότι ο πάπας της ανακοίνωσε ο ίδιος την εξέλιξη αυτή προχθές Τετάρτη, σε μια ακρόαση στο Βατικανό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο παιδιά της κυρίας Μποϊτάνο, η οποία κατάγεται από την Ιταλία, είχαν εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Αργεντινή.

«Τον αγκάλιασα και του είπα: ‘θέλω να σας ζητήσω να ανοίξετε τα αρχεία’» του Βατικανού για εκείνη την περίοδο, είπε η Λίτα Μποϊτάνο.

«Το έχουμε κάνει ήδη, και όσο δεχόμαστε αιτήματα, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» της απάντησε ο Αργεντινός ποντίφικας, σύμφωνα με την αγωνίστρια αυτή για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Εστέλα δε Καρλότο, η πρόεδρος των «Γιαγιάδων της Πλατείας Μαΐου», χαιρέτισε, μιλώντας στο ίδιο ραδιοφωνικό δίκτυο, το βήμα αυτό από μέρους του Βατικανού, αλλά τόνισε ότι «δεν έχει υπάρξει μαζικός αποχαρακτηρισμός» των αρχείων και το άνοιγμα τους θα επιτυγχάνεται κατά περίπτωση, με «δικαστική εντολή». «Δεν μπορούμε να περιμένουμε θαύματα», σχολίασε η ίδια.

Η οργάνωση των Γιαγιάδων της Πλατείας Μαΐου έχει καταφέρει να ταυτοποιήσει και να βρει 116 παιδιά αντιφρονούντων που είχαν γεννηθεί επί των ημερών της στρατιωτικής δικτατορίας και είχαν κλέψει από τους γονείς τους άνθρωποι της χούντας. Αναζητεί ακόμη περίπου 400 παιδιά.

Περίπου 30.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν ή «εξαφανίστηκαν» στη διάρκεια της τελευταίας χούντας στην Αργεντινή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης