Το κοινοβούλιο της Τουρκίας αφαίρεσε από τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης το κοινοβουλευτικό καθεστώς τους σε μια θυελλώδη σύνοδο την Πέμπτη, αφού οι καταδίκες τους για διάφορες «τρομοκρατικές κατηγορίες» επικυρώθηκαν από εφετείο.

Η Leyla Guven και ο Musa Farisogllulari του Λαϊκού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) και ο Enis Berberoglu του κόμματος της κοσμικής αντιπολίτευσης του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) έχασαν τις θέσεις τους στη νομοθετική εξουσία των 600 εδρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ώρες αργότερα ο Farisogllulari τέθηκε υπό κράτηση καθώς ξεκίνησε για την Άγκυρα από την κυρίως κουρδική νοτιοανατολική επαρχία Ντιγιαρμπακίρ. Ακολούθησαν ειδήσεις ότι ο Γκάβεν συνελήφθη επίσης.

Οι κινήσεις αυτές, θεωρούνται ευρέως ως μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών της κυβέρνησης για διχασμό και αποξένωση της αντιπολίτευσης.

Η διευθύντρια της Human Rights Watch Turkey, Emma Sinclair-Webb, την περιέγραψε στο Twitter ως «άλλο σημάδι της αδιάκοπης επίθεσης σε εκλεγμένα κόμματα της αντιπολίτευσης» και πρόσθεσε ότι οι τρεις είχαν υποβληθεί σε «πολιτικά κίνητρα δίκης η οποία νομιμοποίησε νομικές δραστηριότητες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην τουρκική εθνοσυνέλευση κυριαρχούν το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι ακροδεξιοί σύμμαχοί του από το Εθνικιστικό Κόμμα Δράσης, που μαζί έχουν 340 έδρες, οι οποίες τους δίνουν μια απλή πλειοψηφία.

Η εξουσία του σώματος έχει υποχωρήσει από την έναρξη ισχύος της εκτελεστικής προεδρίας της Τουρκίας στα χέρια του Ερντογάν το 2017. Αλλά οι αλλαγές στο σύνταγμα, για παράδειγμα, εξακολουθούν να απαιτούν την έγκριση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο. Ως εκ τούτου, η αντιπολίτευση έχει ακόμα μερικά «δόντια» και ο Ερντογάν φαίνεται να τείνει να τα αφαιρέσει.

Ο δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Erdal Dogan σημείωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Al-Monitor: «Δικαστήριο, το οποίο επίσης αντανακλά τη βούληση του λαού, θα πρέπει να εκδώσει την απόφασή του για τους νομοθέτες προτού τους αφαιρέσει την ασυλία τους. Το γεγονός ότι το AKP και οι εθνικιστικοί του σύμμαχοι δεν το έκαναν ισοδυναμούσε με «βιασμό της δικαιοσύνης». Επίσης κατηγόρησε τον νομοθέτη του CHP, Engin Altay, ενώ η αίθουσα γέμισε με φωνές διαμαρτυρίας από βουλευτές της αντιπολίτευσης που χτυπούσαν τα έδρανά τους και φώναζαν «Κάτω ο φασισμός».

Al-Monitor

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης