H πλειονότητα των συνδικαλιστικών ενώσεων της κρατικής αεροπορικής εταιρείας της Πορτογαλίας, TAP, που είχαν κηρύξει απεργία από την 27η έως την 30η Δεκεμβρίου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την ιδιωτικοποίησή της, αποφάσισαν την Τετάρτη να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις, ύστερα από την επίτευξη συμφωνίας με την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, τα 9 από τα 12 συνδικάτα που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου των πιλότων, αποδέχτηκαν «τις βάσεις μιας συμφωνίας σχετικά με τη σύσταση ομάδας εργασίας στο πλαίσιο της ενδεχόμενης ιδιωτικοποίησης του ομίλου TAP» επισημαίνεται σε δελτίο τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα στις τρεις συνδικαλιστικές ενώσεις που δεν αποδέχθηκαν αυτήν τη συμφωνία συγκαταλέγεται εκείνη η οποία εκπροσωπεί τα μέλη των πληρωμάτων του θαλάμου επιβατών, οι τετραήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις της οποίας, το διάστημα ανάμεσα στα τέλη Οκτωβρίου και αρχές Δεκεμβρίου είχαν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα δρομολόγια της TAP.

Στα… χαρακώματα

Τα συνδικάτα της αεροπορικής εταιρείας είχαν κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις την 10η Δεκεμβρίου προκειμένου «να εμποδίσουν τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης» που είχε ξεκινήσει η κεντροδεξιά κυβέρνηση μετά την αποτυχία της πρώτης απόπειρας τον Δεκέμβριο του 2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση σύντομα πρότεινε να εμπλακούν τα συνδικάτα στη σύνταξη της συγγραφής των υποχρεώσεων εν όψει της ιδιωτικοποίησης με αντάλλαγμα την αναστολή της απεργίας. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν απαντήσει ότι η αναστολή της εντολής των κινητοποιήσεων εξαρτάται από τη ματαίωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, προϋπόθεση που είχε αρνηθεί κατηγορηματικά η κυβέρνηση. Οι διαπραγματεύσεις δεν ευοδώθηκαν και η κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα την περασμένη Πέμπτη για την επιστράτευση του προσωπικού της εταιρείας με στόχο να καταφέρει να συγκεντρώσει το 70% των εργαζομένων προκειμένου να πραγματοποιηθούν όλες οι πτήσεις. Το συνδικάτο των πιλότων αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να ακυρώσει την εντολή επιστράτευσης που είχε χαρακτηρίσει παράνομη. Ο διευθύνων σύμβουλος της TAP Φερνάνδο Πίντου είχε αντιδράσει με τη σειρά του προειδοποιώντας τους εργαζόμενους στους οποίους είχε επιδοθεί η εντολή επίταξης και οι οποίοι δεν υπάκουαν ότι θα αντιμετωπίσουν πειθαρχικές διαδικασίες.

Παρά την ένταση, τα συνδικάτα επανέλαβαν τελικά τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης