Ο Τζορτζ Φλόιντ άφησε πριν από έναν χρόνο περίπου την τελευταία του πνοή ξαπλωμένος στην άσφαλτο και πιεζόμενος στον λαιμό από το γόνατο ενός αστυνομικού που με όλο το βάρος του τον είχε ακινητοποιήσει. Ο Αφροαμερικανός βογκώντας ψέλλιζε πως δεν μπορούσε να ανασάνει, αλλά ο λευκός αστυνομικός της Μινεάπολης συνέχιζε ατάραχος τη θανάσιμη λαβή του στο θύμα.

Η προοδευτική Αμερική ξεσηκώθηκε. Από το Σιάτλ έως τη Νέα Υόρκη και από την Ουάσινγκτον έως τη Μινεάπολης και το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο και το Μίσιγκαν, οι Αφροαμερικανοί κατέβηκαν στους δρόμους μαζί με τους λευκούς συμπολίτες τους καταγγέλλοντας τη δολοφονική βία που ασκεί η αστυνομία με καθαρά ρατσιστικό προσανατολισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κίνημα «Black lives matter» («Οι ζωές των μαύρων μετράνε») έκανε τον γύρο του κόσμου. Η δυναμική του συνέβαλε σε έναν βαθμό στην ενίσχυση των ποσοστών του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2020. Η δολοφονία του Φλόιντ από τον λευκό αστυνομικό, το βίντεο με τις τελευταίες κουβέντες του μισοπεθαμένου Αφροαμερικανού που σπάραζε κάτω από το γόνατο του φονιά του, η φωτογραφία του δραματικού τέλους του, όλα αυτά λειτούργησαν συμβολικά και μεταφράστηκαν πολιτικά στις κάλπες.

Έναν χρόνο αργότερα ο λευκός αστυνομικός-δολοφόνος καταδικαζόταν από τους ενόρκους ως ένοχος για δολοφονία δεύτερου βαθμού, ως ένοχος για δολοφονία τρίτου βαθμού και ως ένοχος για αφαίρεση ζωής. Η ποινή του θα ξεπεράσει τα σαράντα χρόνια φυλάκισης και ενδεχομένως να φθάσει και τα 65 χρόνια. Ο 45χρονος αστυνομικός δεν θα βγει ποτέ από τη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του.

Δείτε την αντίδραση του κόσμου μετά την καταδίκη του αστυνομικού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Η ετυμηγορία έδωσε μία ανάσα ελευθερίας, δικαιοσύνης και κυρίως μία συλλογική αίσθηση δικαίου σε μία κοινωνία που το είχε απόλυτη ανάγκη μετά από τη λαίλαπα Ντόναλντ Τραμπ και τη συνειδητή ενίσχυση από την κυβέρνησή του και τον ίδιο των ακροδεξιών ακτιβιστών και των ρατσιστικών ομάδων που στηρίζουν την ιδέα της «Λευκής Υπεροχής». Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για μία ιστορική απόφαση της Δικαιοσύνης. Τα προοδευτικά ΜΜΕ ανέφεραν πως η απόφαση του δικαστηρίου και η καταδίκη του δολοφόνου συνιστούν μία στροφή στη μέχρι τώρα συστηματική ανοχή της αστυνομικής βίας και των εγκλημάτων των οργάνων της τάξης.

Έξω από το δικαστήριο στη Μινεάπολη, στους δρόμους και τις πλατείες και στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Φλόιντ, χιλιάδες πολίτες ανέμεναν την ετυμηγορία. Η αντίδρασή τους μετά την καταδίκη του δολοφόνου ήταν μεν συναισθηματικά φορτισμένη, αλλά προκαλεί εντύπωση πως οι συγκεντρωμένοι πολίτες προέβησαν, όλοι ανεξαιρέτως, σε πολιτικά σχόλια θυμίζοντας και επισημαίνοντας πως οι ζωές των Αφροαμερικανών μετράνε όπως θα πρέπει να μετρούν οι ζωές όλων ανεξαιρέτως των πολιτών. Μπορεί να ακούγεται ως αυτονόητο αλλά τόσες δεκαετίες μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ φαίνεται πως κάποια πράγματα κομβικής σημασίας δεν έχουν ακόμη αλλάξει στην Αμερική.

Έτσι με δάκρυα χαράς ο κόσμος διαδήλωσε στους δρόμους της Αμερικής και πανηγύρισε την καταδίκη του αστυνομικού που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ, στις 25 Μαΐου 2020, στη Μινεάπολη. Τότε ο κόσμος είχε βγει στους δρόμους για να διαδηλώσει φωνάζοντας συνθήματα και ζητώντας δικαίωση.

Η πόλη στην οποία δολοφονήθηκε ο Τζορτζ Φλόιντ κάηκε κυριολεκτικά από τους διαδηλωτές όταν μάλιστα βγήκε στη δημοσιότητα το βίντεο με τον αστυνομικό που δολοφόνησε τον Τζ. Φλόιντ. Η φράση «I can’t breath» (δεν μπορώ να αναπνεύσω), που είπε ο ίδιος λίγα λεπτά πριν χάσει τη ζωή του από ασφυξία από το γόνατο που είχε στον λαιμό του ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν, μετά την καταδίκη του αστυνομικού μετατράπηκε σε «I can breath», δηλαδή «μπορώ να αναπνεύσω».

Ο Ντέρεκ Σόβιν, όπως προαναφέρθηκε, κρίθηκε ένοχος και στις τρεις κατηγορίες εις βάρος του και επέστρεψε στη φυλακή περιμένοντας να μάθει το διάστημα που θα παραμείνει στο κελί του. Η απόφαση για την ποινή θα γίνει γνωστή σε οκτώ εβδομάδες, σύμφωνα με το CNN. Οι ποινές, σύμφωνα με τη νομοθεσία, είναι οι εξής: 40 χρόνια φυλάκισης για τον φόνο σε δεύτερο βαθμό, 25 για τον φόνο σε τρίτο βαθμό, 10 χρόνια για ανθρωποκτονία και χρηματικό πρόστιμο.

Η φράση «I can breathe», δηλαδή «μπορώ να αναπνεύσω», είναι το νέο μήνυμα στα social media το οποίο ένα τεράστιο μέρος των Αμερικανών έχει αναρτήσει στο Twitter, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη χαρά του για την απόφαση, σε μία καταδίκη-«ορόσημο» όπως τη χαρακτηρίζουν τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ, αναφορικά με την υπέρμετρη βία των αστυνομικών κατά των Αφροαμερικανών, αλλά και γενικότερα για τα φαινόμενα ρατσισμού στη χώρα.

Ένοχος ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν

Το δικαστήριο της Μινεάπολης έκρινε ένοχο τον Ντέρεκ Σόβιν, τον 45χρονο πρώην αστυνομικό, για τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία, ακούσια ανθρωποκτονία και βιαιοπραγία που προκάλεσε τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ τον περασμένο Μάιο.

Το 12μελές σώμα ενόρκων ανάγνωσε την ετυμηγορία του λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας κρίνοντας τον Σόβιν ένοχο και για τις τρεις κατηγορίες για τις οποίες δικαζόταν.

Ο πρώην αστυνομικός μεταφέρθηκε αμέσως μετά την ανάγνωση της απόφασης εκτός της αίθουσας του δικαστηρίου με χειροπέδες και θα οδηγηθεί στη φυλακή.

 

Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας προκάλεσε έκρηξη χαράς μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Για ένα «σημείο καμπής στην ιστορία» έκανε λόγο ο δικηγόρος της οικογένειας του Φλόιντ

Ο δικηγόρος της οικογένειας του Τζορτζ Φλόιντ χαιρέτισε την ετυμηγορία των ενόρκων που κήρυξαν ένοχο τον πρώην αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού, κάνοντας λόγο για ένα «σημείο καμπής στην ιστορία».

«Ένοχος! Η δικαιοσύνη, που αποδόθηκε με πόνο, αποδόθηκε τελικά στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ. Αυτή η ετυμηγορία είναι ένα σημείο καμπής στην ιστορία» σχολίασε ο δικηγόρος Μπεν Κραμπ.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Τζο Μπάιντεν

«Είμαστε όλοι τόσο ανακουφισμένοι» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τους οικείους του Τζορτζ Φλόιντ. «Είσαστε απίστευτη οικογένεια. Θα ήθελα να ήμουν εκεί για να σας αγκαλιάσω» ανέφερε επίσης.

Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα

«Το σώμα των ενόρκων έκανε το σωστό. Όμως η αληθινή δικαιοσύνη απαιτεί πολλά περισσότερα. Η Μισέλ και εγώ προσευχόμαστε για την οικογένεια Φλόιντ και στέκουμε στο πλευρό όσων δίνουν αγώνα για να εξασφαλίσουν σε κάθε Αμερικανό την πλήρη δικαιοσύνη που ο Τζορτζ και τόσοι άλλοι στερήθηκαν» αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν ο πρώην πρόεδρος και η πρώην Πρώτη Κυρία.

Χίλαρι Κλίντον

«Η οικογένεια και η κοινότητα του Τζορτζ Φλόιντ άξιζαν ο δολοφόνος του να λογοδοτήσει. Σήμερα είδαν να γίνεται αυτό. Σήμερα και πάντα, Black lives matter» ανέφερε η πρώην Πρώτη Κυρία, πρώην υπουργός Εξωτερικών και ατυχήσασα υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία.

Τιμ Γουόλζ

«Η σημερινή ετυμηγορία είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά για τη Δικαιοσύνη στη Μινεσότα. Η δίκη τέλειωσε, αλλά η δουλειά μας μόλις άρχισε. Όλος ο κόσμος είδε την 25η Μαΐου 2020, όταν ο Τζορτζ Φλόιντ πέθανε μ’ ένα γόνατο στον σβέρκο για σχεδόν εννιά λεπτά» ανέφερε ο κυβερνήτης της πολιτείας. «Χιλιάδες πολίτες στη Μινεσότα διαδήλωσαν στους δρόμους το καλοκαίρι για τον θανάτο του, εμπνέοντας ένα κίνημα σε όλο τον κόσμο» με κεντρικό αίτημα «την αλλαγή» και να «αποδοθεί δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

ACLU

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της πολιτείας της Μινεσότας, ένας λευκός αστυνομικός καταδικάζεται για τον φόνο ενός μαύρου. Αν και η σημερινή ετυμηγορία σηματοδοτεί μια μικρή νίκη όσον αφορά τη λογοδοσία της αστυνομίας και μπορεί να συμβάλει να επουλωθούν οι πληγές μιας κοινότητας που θρηνεί, το σύστημα που επέτρεψε ο Τζορτζ να δολοφονηθεί (…) παραμένει ακέραιο» ανέφερε η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων, αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Ράφαελ Γουόρνοκ

Η ετυμηγορία «προσεγγίζει την απόδοση δικαιοσύνης» μολονότι «προφανώς δεν θα φέρει πίσω τον Τζορτζ Φλόιντ», αλλά «η ελπίδα είναι πως θα γίνει σημείο καμπής για τη χώρα μας, όπου ο κόσμος που έχει υποστεί αυτό το τραύμα ξανά και ξανά θα ξέρει πια πως χαίρει ίσης προστασίας βάσει του νόμου», έκρινε ο γερουσιαστής.

Άνταμ Σίλβερ και Μισέλ Ρόμπερτς

«Ο φόνος του Τζορτζ Φλόιντ ήταν σημείο καμπής για το πώς βλέπουμε τα ζητήματα της φυλής και της δικαιοσύνης στη χώρα μας και είμαστε ικανοποιημένοι που μοιάζει να αποδόθηκε δικαιοσύνη. Αλλά αναγνωρίζουμε επίσης ότι μένει πολλή δουλειά να γίνει» ανέφεραν ο επικεφαλής του αμερικανικού επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ και η εκτελεστική διευθύντρια της ένωσης των παικτών του NBA. Ο φορέας που οργανώνει το πρωτάθλημα, όσο και οι παίκτες συμμετείχαν ενεργά στο κίνημα διαμαρτυρίας.

Μπόρις Τζόνσον

«Μου προκάλεσε φρίκη ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ και καλωσορίζω αυτή την ετυμηγορία. Οι σκέψεις μου απόψε είναι στην οικογένεια και στους φίλους του»,ανέφερε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

«Black Lives Matter» διακηρύσσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του

«Οι ζωές των μαύρων μετρούν» διακήρυξε το Ευρωκοινοβούλιο σε ψήφισμά του στις 19 Ιουνίου 2020, υιοθετώντας το σύνθημα «Black lives matter» του ιστορικού κινήματος ενάντια στον ρατσισμό και την αστυνομική βία που συγκλονίζει τις ΗΠΑ και έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Οι ευρωβουλευτές δηλώνουν σε αυτό το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με 493 ψήφους υπέρ, 104 κατά και 67 αποχές, ότι το δουλεμπόριο είναι «ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Αυτό το ψήφισμα είναι μια άμεση απάντηση στις διαδηλώσεις που έχουν πολλαπλασιαστεί μετά τη δολοφονία στις 25 Μαΐου, στη Μινεάπολη (Μινεσότα) του Τζορτζ Φλόιντ, ενός 46χρονου Αφροαμερικανού που πέθανε από ασφυξία που του προκάλεσε ένας αστυνομικός πατώντας τον επί σχεδόν εννέα λεπτά με το γόνατό του στον λαιμό.

Στο κείμενό του το Ευρωκοινοβούλιο «καταδικάζει απερίφραστα τον αποκρουστικό θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ, καθώς και παρόμοιους θανάτους αλλού στον κόσμο». Εκφράζει την υποστήριξή του στις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων και καταδικάζει τον «λευκό εθνικισμό σε όλες τις μορφές του».

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν την αστυνομική επέμβαση εναντίον «ειρηνικών Αμερικανών διαδηλωτών και δημοσιογράφων» και την «εμπρηστική ρητορική» του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. «Η υπερβολική χρήση βίας κατά του πλήθους είναι αντίθετη με την αρχή της αναλογικότητας» υπογραμμίζουν.

Το ψήφισμα υπογραμμίζει επίσης ότι η ρατσιστική και ξενοφοβική ρητορική δεν εμπίπτει στην ελευθερία έκφρασης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια την Τετάρτη, η Πιερέτ Χερζμπέργκερ-Φοφανά, η πρώτη Γερμανίδα ευρωβουλευτής αφρικανικής καταγωγής, κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα την προηγούμενη μέρα αστυνομικής βίας στις Βρυξέλλες καθώς φωτογράφιζε μια επέμβαση της αστυνομίας την οποία θεώρησε καταχρηστική, ισχυρισμό που αμφισβήτησε η βελγική αστυνομία.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ενέκρινε επίσης ομόφωνα ψήφισμα την Παρασκευή που καταδικάζει τον συστημικό ρατσισμό και την αστυνομική βία, αλλά αφού αφαίρεσε μια αναφορά που στόχευε συγκεκριμένα τις ΗΠΑ.

Φωτογραφίες: AP, Huffington Post

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης