Είχε μέγεθος περιστεριού, αλλά με τεράστιες φτερούγες σαν της νυχτερίδας. Έζησε λίγο πριν κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα πουλιά στη Γη και ήταν ένας από τους πιο παράξενους δεινόσαυρους που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής.

Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο πλάσμα με την ονομασία «Γι τσι» («Παράξενη φτερούγα» στα κινεζικά). Όπως μετέδωσαν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), το μοναδικό -και όχι πλήρες- απολίθωμα του δεινοσαύρου ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν αγρότη στην Κίνα. Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι πώς ακριβώς πετούσε, αν κουνούσε πάνω-κάτω τα φτερά του ή αν εκινείτο όπως ένα ανεμόπτερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Παλαιοντολογίας Σινγκ Σου της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature» και το «New Scientist», δήλωσαν ότι ο «Γι τσι» έζησε πριν από περίπου 160 εκατομμύρια χρόνια κατά τη διάρκεια της Ιουρασικής περιόδου, γύρω στα 10 εκατ. χρόνια προτού κάνει την εμφάνισή του το πρώτο γνωστό πουλί, ο Αρχαιοπτέρυξ.

«Γι τσι»: ο ξάδελφος των πουλιών

Ο «Γι τσι», που ζύγιζε γύρω στα 380 γραμμάρια και είχε ένα κρανίο μήκους τεσσάρων εκατοστών, θα πρέπει να θεωρηθεί «ξάδελφος» των πουλιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μεμβρανώδεις φτερούγες του θυμίζουν τόσο τα ιπτάμενα ερπετά, τους πτερόσαυρους που ζούσαν την ίδια εποχή, όσο και τις νυχτερίδες που εμφανίστηκαν τουλάχιστον μετά από 100 εκατομμύρια χρόνια.


Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπήρξε μια μακρά περίοδος βιολογικών πειραματισμών σε διάφορα είδη δεινοσαύρων, προκειμένου να κατορθώσουν ορισμένοι εξ αυτών να πετάξουν. Από αυτούς, μερικοί μικροί σε μέγεθος εξελίχτηκαν στα σημερινά πουλιά.

«Η ανακάλυψη ενός τέτοιου δεινόσαυρου με μεγάλες μεμβρανώδεις φτερούγες είναι πολύ εντυπωσιακή και απρόσμενη. Ο “Γι τσι” αντικατοπτρίζει τους εξελικτικούς πειραματισμούς σχετικά με το πέταγμα, οι οποίοι συνέβαιναν μεταξύ των δεινοσαύρων που αποτελούσαν τους προδρόμους των πουλιών» ανέφερε ο Παλαιοντολόγος Κόργουιν Σάλιβαν του Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών και Παλαιοανθρωπολογίας του Πεκίνου.

Πάντως, οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι για το ακριβές σχήμα που είχαν οι φτερούγες του «Γι τσι», ο οποίος μάλλον ζούσε πάνω στα δέντρα και κυνηγούσε σαύρες, μικρά θηλαστικά και έντομα, ενώ δεν αποκλείεται να έτρωγε και φρούτα.

«Αυτός ο “τύπος”, στην πραγματικότητα, δεν απέχει πολύ από τα πρώτα πουλιά. Είναι σίγουρα ένα παράδειγμα που δείχνει πόσοι πειραματισμοί συνέβαιναν λίγο πριν από την εμφάνιση των πουλιών» πρόσθεσε ο Σινγκ Σου.

Άλλοι όμως παλαιοντολόγοι εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί, εκφράζοντας αμφιβολίες για το κατά πόσο όντως ο «Γι τσι» μπορούσε να πετάξει.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης