Ανακαλύφθηκαν γονίδια που επηρεάζουν το σχήμα της μύτης

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016, 12:49
Ανακαλύφθηκαν γονίδια που επηρεάζουν το σχήμα της μύτης
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τέσσερα γονίδια που διαμορφώνουν το σχήμα της μύτης και συγκεκριμένα πόσο πλατιά και μυτερή είναι. Η ανακάλυψη των γονιδίων DCHS2, RUNX2, GLI3 και PAX1, μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει τις εγκληματολογικές υπηρεσίες, οι οποίες δημιουργούν προφίλ υπόπτων με βάση δείγματα γενετικού υλικού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Καουστούμπχ Αντικαρί του Τμήματος Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας και τον καθηγητή Αντρές Ρουίζ-Λινάρες του Τμήματος Βιοεπιστημών του University College του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 6.000 ανθρώπους.

Το σχήμα της μύτης διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτό οφείλεται στο ότι το συγκεκριμένο σημείο του ανθρωπίνου σώματος είναι κομβικό για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και της υγρασίας του εισπνεόμενου αέρα, οπότε ποικίλλει μορφολογικά, ανάλογα με τη γεωγραφία και το κλίμα. Έτσι, η στενότερη μύτη των Ευρωπαίων αντανακλά το πιο κρύο και πιο ξηρό περιβάλλον μέσα στο οποίο εξελίχθηκαν.

Παράλληλα, εντοπίστηκε ένα γονίδιο, το EDAR, που επηρεάζει το πόσο μυτερό είναι το σαγόνι ενός ανθρώπου.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016, 14:19