Η αντίστροφη μέτρηση για την καταπολέμηση του Covid-19 άρχισε χθες, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, από τη Μεγάλη Βρετανία, τη χώρα με τους 61.000 νεκρούς από τον κορωνοϊό. Ήδη η βρετανική κυβέρνηση προμηθεύτηκε 800.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech που αφορά την πρώτη φάση για τον εμβολιασμό γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού, εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας, ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους.

Ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε είναι μία 90χρονη γυναίκα, ονόματι Μάργκαρετ Κίναν, η οποία, μόλις λίγες μέρες πριν από τα γενέθλιά της, έκανε το εμβόλιο και μάλιστα προέτρεψε τους συμπολίτες της να το κάνουν και οι ίδιοι. «Δεν μπορώ να ευχαριστήσω περισσότερο το προσωπικό του Συστήματος Υγείας που με φρόντισε εξαιρετικά. Η συμβουλή μου για το εμβόλιο είναι “κάντε το”. Αν εγώ στα 90 μου μπορώ να το κάνω, τότε μπορείτε κι εσείς» είπε η κα. Κίναν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δεύτερος Βρετανός πολίτης που εμβολιάστηκε ήταν ο 81χρονος, William Shakespeare

Μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου αναμένονται ακόμα 4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του Covid-19 στη Βρετανία. Χθες, πρώτη ημέρα χορήγησης των εμβολίων στη χώρα, πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες εμβολιασμοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιοι θα εμβολιαστούν

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσολογίας για τη Φάση 1, εκείνοι που θα εμβολιαστούν πρώτοι είναι οι εξής:

1. Τρόφιμοι σε οίκους ευγηρίας (425.000) και οι νοσηλευτές τους (1,5 εκατ.)

2. Όλοι άνω των 80 ετών (3,3 εκατ.) και οι νοσοκομειακοί πρώτης γραμμής (1,5 εκατ.)

3.  Κάθε άτομο άνω των 75 ετών (2,2 εκατ.)

4. Όλα τα άτομα άνω των 70 ετών και όσοι θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτοι κλινικά (3,3 εκατ.)

5. Κάθε πολίτης άνω των 65 ετών (65 εκατ.)

6. Πολίτες μεταξύ 16-64 ετών με υποκείμενα νοσήματα

7. Άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών (3,7 εκατ.)

8. Άτομα άνω των 55 ετών (4,3 εκατ.)

9. Κάθε πολίτης άνω των 50 ετών (4,7 εκατ. από τα μέσα Ιανουαρίου).

Ο Βρετανός πρωθυπουργός παρακολουθεί τον εμβολιασμό

Τα άτομα ηλικίας 16 έως 49 ετών: Εκτός εάν πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, τα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν θα εμβολιαστούν στη Φάση 1.

Τα παιδιά: Τα περισσότερα παιδιά κάτω των 16 δεν θα εμβολιαστούν, βάσει των πορισμάτων της επιστημονικής κοινότητας. Θα εμβολιαστούν ωστόσο παιδιά με μεγάλο κίνδυνο έκθεσης.

Όσον αφορά στις εγκύους: Προς το παρόν δεν επιτρέπεται ο εμβολιασμός κατά του Covid-19, καθώς δεν υπάρχουν ασφαλή δεδομένα. Επίσης ούτε η γυναίκα που ενδέχεται να μείνει έγκυος τους επόμενους τρεις μήνες επιτρέπεται να κάνει το εν λόγω εμβόλιο. Από το εμβόλιο εξαιρούνται και οι θηλάζουσες μητέρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης