Τα περισσότερα από τα διαμάντια που αστράφτουν στον πλανήτη σήμερα, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, έχουν περάσει από τα σκοτεινά σοκάκια μίας περιοχής του μεγάλου λιμανιού της Αμβέρσας.
Παρά τον πρόσφατο σκληρό ανταγωνισμό από την Μέση Ανατολή και την Ασία, η Αμβέρσα ξέρει να κρατά επί έξι αιώνες τη θέση της παγκόσμιας πρωτεύουσας των διαμαντιών.

Η συνοικία των διαμαντιών βρίσκεται κοντά στον Κεντρικό Σταθμό, ένα από τα ωραιότερα σιδηροδρομικά μνημεία του κόσμου, και στον ζωολογικό κήπο. Είναι λίγο σκοτεινή, γκρίζα, αντίθετα με τις πολύτιμες πέτρες που περνούν από εκεί. Και υπάρχει γι΄αυτό ένας λόγος: η ασφάλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι ένα μίνι Φορτ Νοξ», εξηγεί ο Σασίν Τσόκσι, έμπορος ινδικής καταγωγής. Μόλις έχει κάνει μία αποστολή επεξεργασμένων διαμαντιών αξίας 243.000 ευρώ στο Χονγκ Κονγκ.

Όλο και περισσότεροι Ινδοί, συχνά από την Γκουτζαράτ, και ορθόδοξοι εβραίοι- μία από τις μεγαλύτερες χασιδικές κοινότητες της Ευρώπης, είναι εγκατεστημένοι στην Αμβέρσα και μοιράζονται το εμπόριο των διαμαντιών.

Μυθικός πλούτος είναι συσσωρευμένος στα θησαυροφυλάκια, πίσω από σκοτεινές προσόψεις κτιρίων ταλαιπωρημένων από τις καταιγίδες, υπό το άγρυπνο βλέμμα 2.000 καμερών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης