Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δήλωσε σήμερα ότι η υπηρεσία του δεν μπορεί να είναι σίγουρη ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν έχει στρατιωτικούς στόχους.

«Η υπηρεσία δεν είναι σε θέση να παράσχει αξιόπιστη διαβεβαίωση για την απουσία αδήλωτων πυρηνικού υλικού και δραστηριοτήτων στο Ιράν και να συμπεράνει ως εκ τούτου ότι όλο το πυρηνικό υλικό στο Ιράν χρησιμοποιείται σε ειρηνικές δραστηριότητες» δήλωσε ο Γιουκίγια Αμάνο, σύμφωνα με ένα αντίγραφο της ομιλίας του σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του 35μελούς συμβουλίου των κυβερνητών της IAEA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπηρεσία «συνεχίζει να έχει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με μια πιθανή στρατιωτική διάσταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», πρόσθεσε.

Ο Αμάνο δήλωσε πως, από τα τέλη της περσινής χρονιάς, το Ιράν έχει τριπλασιάσει τη μηνιαία παραγωγή ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού, ενώ ζήτησε επίσης από τις χώρες μέλη της IAEA να του υποδείξουν την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

«Για να βρεθεί μια λύση, οι απόψεις των χωρών-μελών είναι ζωτικής σημασίας» δήλωσε ο επικεφαλής της IAEA κατά την ομιλία του στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση που πραγματοποιείται στη Βιέννη και θα συνεχιστεί έως την Παρασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μέλλον, η υπηρεσία «θα συνεχίσει να προσεγγίζει το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος μέσω του διαλόγου και σε εποικοδομητικό πνεύμα», πρόσθεσε ο κ. Αμάνο.

Η όλη προσέγγιση της IAEA έχει στόχο «να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν η εμπιστοσύνη στον αποκλειστικά ειρηνικό χαρακτήρα των ιρανικών πυρηνικών δραστηριοτήτων», επέμεινε.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης