Δεν υπάρχει ουδεμία σκέψη γα χαλάρωση των δημοσιονομικών προγραμμάτων προσαρμογής στις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, ξεκαθάρισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας.

«Συμφωνούμε ότι, ειδικά στην Ευρωζώνη, θα πρέπει να τηρούνται τα προγράμματα και οι κανόνες, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί η Ευρωζώνη» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μέρκελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) εξέφρασε την ανησυχία του για την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, λέγοντας ότι, όσο συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο, αποκλείεται να γίνουν ξένες επενδύσεις στη χώρα.

Οι ξένες επιχειρήσεις δεν θα επενδύσουν στην Ελλάδα «από αλτρουισμό», αλλά μόνο εάν υπάρξει σταθερότητα, είπε ο πρόεδρος του BDI Χανς Πέτερ-Κάιτελ, σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεν μπορούμε να πούμε σε καμία επιχείρηση τι είδους συνθήκες την περιμένουν εκεί» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Γερμανών βιομηχάνων, εφόσον η χώρα δεν δεσμεύεται ότι θα ακολουθήσει ευρωπαϊκή πορεία, το ζήτημα των επενδύσεων θα παραμένει μετέωρο.

Σχετικά με το επαπειλούμενο πολιτικό κενό στην Ελλάδα, είπε ότι «δεν ξέρω πού θα βγάλει αυτή η κατάσταση και ανησυχώ πολύ».

Την ίδια ώρα, Γερμανός αναλυτής προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφασίσουν οι πολίτες εάν επιθυμούν ή όχι την παραμονή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, ο αναλυτής Χέριμπερτ Ντίτερ του Ιδρύματος Επιστήμης και Πολιτικής του Βερολίνου (SWR), σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Die Zeit», αναφέρει:

«Είναι απολύτως ασαφές ποιες είναι οι προτιμήσεις της ελληνικής κοινωνίας όσον αφορά στη μελλοντική της εξέλιξη» επισημαίνει ο κ. Ντίτερ και εξηγεί ότι «από τη μια πλευρά τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων υπερψήφισαν κόμματα τα οποία απορρίπτουν το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε, και από την άλλη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα δύο τρίτα του λαού θέλουν να παραμείνει η χώρα εντός Ε.Ε.». Ο ίδιος εντοπίζει σε αυτό το σημείο αντίφαση, η οποία πρέπει να διευκρινιστεί.

«Οι δύο στόχοι δεν είναι ταυτόχρονα επιτεύξιμοι. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί μέλος μιας λέσχης, τους κανόνες της οποίας περιφρονεί διαρκώς. Γι’ αυτό, τώρα είναι απαραίτητες όχι νέες εκλογές, αλλά ένα δημοψήφισμα» καταλήγει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης