Την άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους στη Λωρίδα της Γάζας αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας σε έκτακτη συνεδρίασή του, η οποία ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση αυτή ελήφθη ενώ περισσότεροι από 1.040 Παλαιστίνιοι -στην πλειονότητά τους άμαχοι- έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της χερσαίας επέμβασης στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ, η οποία υποστηρίζεται και από εναέρια μέσα. Την ίδια στιγμή 43 Ισραηλινοί στρατιώτες και δύο πολίτες έχουν σκοτωθεί.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το CNN, τόσο το Τελ Αβίβ όσο και η Χαμάς καλούνται άμεσα να παρατείνουν την εκεχειρία καθ’ όλη τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής Αΐντ του τέλους του Ραμαζανιού «και πέραν αυτής». Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης τόσο ο Παλαιστίνιος όσο και ο Ισραηλινός πρεσβευτής στη Νέα Υόρκη κάλεσαν την αντίπαλη πλευρά να σεβαστεί την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να επιστρέψει η ηρεμία και να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

«Θέλουμε να δούμε ουσιαστικές αλλαγές στην καθημερινότητα του λαού μας» τόνισε ο Παλαιστίνιος Ριγιάντ Μανσούρ, με τον Ισραηλινό Ρον Προσόρ να ξεκαθαρίζει πως «αν τα πράγματα είναι ήσυχα στο Ισραήλ, τότε θα είναι ήσυχα και στη Γάζα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς προχώρησαν σε μικρής διάρκειας εκεχειρία, προκειμένου να απομακρυνθούν οι τραυματίες από τα χαλάσματα κτηρίων και να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια σε αμάχους. Ωστόσο, δυνάμεις του ισραηλινού στρατού πραγματοποίησαν επιχειρήσεις σε παλαιστινιακά εδάφη, την ίδια στιγμή που μαχητές της Χαμάς εκτόξευσαν ρουκέτες, παραβιάζοντας έτσι τη μερική κατάπαυση του πυρός.

(Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής)

(Ο Ισραηλινός πρεσβευτής)

Ειδικότερα, η εκεχειρία του Σαββάτου πρόσφερε λίγο χρόνο στους εκτοπισμένους κατοίκους της Γάζας προκειμένου να επιστρέψουν και να διαπιστώσουν την έκταση των ζημιών στις κατεστραμμένες γειτονιές και στα σπίτια τους. Την Κυριακή ωστόσο ο Γολγοθάς τους ξανάρχισε. Μετά την αποδοχή αυτής της εκεχειρίας, το Ισραήλ επανέλαβε την επιχείρησή του αντιδρώντας στις συνεχείς ρίψεις ρουκετών από τη Χαμάς.

Οι ρίψεις δεν σταμάτησαν παρά την ανακοίνωση του παλαιστινιακού κινήματος ότι τελικά δέχεται μια παύση των εχθροπραξιών.

Το Ισραήλ, που δηλώνει ότι σκότωσε 320 μαχητές της Χαμάς σε 20 ημέρες συγκρούσεων, προτίθεται να ολοκληρώσει την καταστροφή των «επιχειρησιακών σηράγγων» της Χαμάς. Οι υπόγειες αυτές σήραγγες χρησιμοποιούνται για επιθέσεις κατά του Ισραήλ και για την αποθήκευση όπλων.

Ενδεικτικό της εύθραυστης κατάστασης που διαμορφώνεται στη Λωρίδα της Γάζας αποτελούν οι ισχυρισμοί του πρωθυπουργού του Ισραήλ για τη στάση της Χαμάς κατά τη διάρκεια των προσπαθειών για μερική κατάπαυση του πυρός.

Μιλώντας στο δίκτυο CNN, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η Χαμάς έχει ήδη παραβιάσει την εκεχειρία που η ίδια είχε προτείνει. Ερωτηθείς αν το Ισραήλ θα αποδεχτεί την πρόταση για νέα εκεχειρία, ο Νετανιάχου δήλωσε: «Η Χαμάς ούτε καν τηρεί την εκεχειρία που προτείνει η ίδια. Εξακολουθεί να εξαπολύει εναντίον μας επιθέσεις αυτή τη στιγμή που μιλάμε», προσθέτοντας ότι «το Ισραήλ θα λάβει όποια μέτρα είναι απαραίτητα για την προστασία του ισραηλινού λαού».

Σε άλλη συνέντευξή του στο Fox News Sunday, ο Νετανιάχου τόνισε ότι η Χαμάς έχει παραβιάσει πέντε εκεχειρίες, τις οποίες είχε δεχτεί και εφαρμόσει το Ισραήλ. «Τις απέρριψαν όλες, τις παραβίασαν όλες, περιλαμβανομένων δύο ανθρωπιστικών εκεχειριών το τελευταίο 24ωρο» ανέφερε.

«Σταματήστε τώρα τις εχθροπραξίες»

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε την Κυριακή ότι θεωρεί πως είναι «στρατηγικά επιβεβλημένη» η άμεση και άνευ όρων κήρυξη εκεχειρίας στη Γάζα, σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Αναφερόμενος στις προσπάθειες τις οποίες διεξάγει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε σαφώς (την άποψη) ότι είναι στρατηγικά επιβεβλημένη η άμεση κήρυξη μιας ανθρωπιστικής εκεχειρίας η οποία θα θέσει τέλος στις συγκρούσεις και θα συμβάλει στον μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών» ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, πέραν του τερματισμού των συγκρούσεων στη βάση της συμφωνίας για την εκεχειρία που είχε επιτευχθεί το 2012, ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι θεωρεί πως «σε τελευταία ανάλυση η όποια βιώσιμη λύση στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη πρέπει να εξασφαλίζει τον αφοπλισμό των τρομοκρατικών οργανώσεων και την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας».

Ο Ομπάμα επανέλαβε ακόμη τη θέση των ΗΠΑ ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του και καταδίκασε τη χρήση ρουκετών και υπόγειων στοών από τη Χαμάς για να διαπράττονται επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τη σοβαρή και εντεινόμενη ανησυχία της κυβέρνησής του για τον αυξανόμενο αριθμό των θανάτων Παλαιστίνιων αμάχων, όπως και για τους θανάτους Ισραηλινών, καθώς και για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης