Έντονες είναι οι διαβουλεύσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, ένα διεθνές ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τη σύγκρουση γεωπολιτικών συμφερόντων στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησαν  επί μιάμιση ώρα για την Παρασκευή που μας πέρασε. Η  Ουάσιγνκτον αναγνωρίζει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο ενώ  η Μόσχα υποστηρίζει τον εκλεγμένο Νικολάς Μαδούρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν ως  «πολύ θετική συζήτηση».

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ κατηγορούν η μια την άλλη ότι παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας  ενώ  ο αμερικανός ΥΠΕΞ αφήνει ανοικτό  ακόμη και το ενδεχόμενο της αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μιάμισης ώρας που είχαν οι πρόεδροι Τραμπ και Πούτιν για το ζήτημα της Βενεζουέλας, οι υπουργοί Εξωτερικών Σεργκέι  Λαβρόφ και Μάικ Πομπέο συναντώνται την Δευτέρα 5 Μαΐου  στη Φινλανδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σεργκέι Λαβρόφ ήδη συναντήθηκε το Σάββατο, με τον ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας στη Μόσχα.

Επίσημα η Ρωσία  επαναλαμβάνει την υποστήριξή της προς τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Η Μόσχα  παρότρυνε τους αξιωματούχους των ΗΠΑ «να εγκαταλείψουν τα ανεύθυνα σχέδια τους» για τη Βενεζουέλα.

«Καλούμε τους Αμερικανούς και όλους τους υποστηρικτές τους να εγκαταλείψουν τα ανεύθυνα σχέδια τους και να ενεργήσουν αποκλειστικά εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα την Κυριακή.

Ο Λαβρόφ στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρρεάζα, (ο οποίος ευχαρίστησε τη Ρωσία για την υποστήριξη προς το καθεστώς Μαδούρο) είπε ότι οι δεσμοί έχουν γίνει πιο σημαντικοί όχι μόνο για τις δύο χώρες μας αλλά για τον κόσμο.

Ο Ρώσος υπουργός κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «ασυνείδητη» πίεση στην κυβέρνηση στο Καράκας με στόχο την «ανατροπή των νόμιμων αρχών στην Βενεζουέλα».

Ο Μαδούρο κάλεσε στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας το Σάββατο να είναι έτοιμες  για ενδεχόμενη στρατιωτική δράση από τις ΗΠΑ, καθώς ο Γουαϊδό προέτρεψε τους υποστηρικτές του να κάνουν πορείες προς τις στρατιωτικές βάσεις.

Με την υποστήριξη τουλάχιστον  50 χωρών ο Γουαϊδό προσπαθεί να ανατρέψει το Mαδούρο από την εξουσία. Ως αρχηγός της Εθνικής Συνέλευσης και επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ισχυρίζεται ότι είναι ο νόμιμος αρχηγός του κράτους.

Καθώς ο Μάικ Πομπέο προετοιμαζόταν  να συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για να εξετάσουν την κρίση στη Βενεζουέλα,  δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ διαθέτει  πλήρη εξουσία να παρεμβαίνει κατά βούληση.

Μιλώντας στην  εκπομπή «Η Εβδομάδα» του τηλεοπτικού δικτύου ABC , ο Πομπέο επανέλαβε την γνωστή γραμμή «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» όταν πρόκειται για την στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα.

«Ο πρόεδρος διαθέτει πλήρες δικαίωμα που του δίδει το  ‘Άρθρο  2 του Συντάγματος  και είμαι πολύ σίγουρος ότι οποιαδήποτε ενέργεια που θα αναλαμβάναμε θα ήταν νόμιμη», δήλωσε ο Πομπέο όταν ρωτήθηκε αν ο Πρόεδρος Τράμπ θα μπορούσε να διατάξει παρέμβαση στη Βενεζουέλα παρέμβει  χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Το άρθρο 2 του αμερικανικού συντάγματος παρέχει στον πρόεδρο το δικαίωμα να κηρύξει τον πόλεμο και να ενεργεί ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Ο Πομπέο προειδοποίησε επίσης την Ρωσία να διακόψει την υποστήριξη που παρέχει στο Καράκας . «Οι Ρώσοι πρέπει να φύγουν», είπε στον ABC. «Κάθε χώρα που παρεμβαίνει στο δικαίωμα του λαού της Βενεζουέλας να αποκαταστήσει τη δική του δημοκρατία πρέπει να φύγει».

Πληροφορίες από AP, dpa, Reuters, RT

Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης