Ριζικές αλλαγές στη δομή και στη λειτουργία τους θα γίνουν στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, μετά την παραδοχή από την ίδια την διευθύντρια του Ροσέλ Ουαλένσκι ότι η υπηρεσία απέτυχε να αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά την πανδημία της COVID-19.

«Επί 75 χρόνια, τα CDC και η δημόσια υγεία προετοιμάζονταν  για την COVID-19 και στη μεγάλη μας στιγμή, η απόδοσή μας δεν ανταποκρίθηκε αξιόπιστα στις προσδοκίες» δήλωσε η Ουαλένσκι, κάνοντας αυτοκριτική για τους χειρισμούς των CDC. «Ως μακροχρόνια θαυμάστρια αυτής της υπηρεσίας και υποστηρικτής της δημόσιας υγείας, θέλω να τα πάμε όλοι καλύτερα» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αναδιάρθρωση των αμερικανικών CDC θα έρθει μετά από δύο αξιολογήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες, η πρώτη από τον αξιωματούχο της Διοίκησης Πόρων και Υπηρεσιών Υγείας, Τζιμ Μακρέι, και η δεύτερη από την προσωπάρχη των CDC, Σέρι Μπέργκερ.

Οι αξιολογήσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «οι παραδοσιακές επιστημονικές και επικοινωνιακές διαδικασίες δεν ήταν επαρκείς για να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε μια κρίση του μεγέθους και της έκτασης της πανδημίας COVID-19».

Η αξιολόγηση του Μακρέι, η οποία περιελάμβανε 120 συνεντεύξεις με στελέχη των CDC και άτομα εκτός του οργανισμού, συνέστησε μια σειρά βελτιώσεων, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτερης αποδέσμευσης των επιστημονικών ευρημάτων και τωνδεδομένων για τη βελτίωση της διαφάνειας, τη «μετάφραση» της επιστήμης σε πρακτική και εύκολα κατανοητή πολιτική, τη βελτίωση της επικοινωνίας με το κοινό, την καλύτερη συνεργασία με άλλους φορείς και εταίρους δημόσιας υγείας, καθώς και την εκπαίδευση και την παροχή κινήτρων στο εργατικό δυναμικό του οργανισμού ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχει συναίνεση εντός του CDC ότι «πρέπει να κάνει κάποιες αλλαγές για τον τρόπο επικοινωνίας και τον τρόπο λειτουργίας του — να είναι πιο γρήγορο, να είναι πιο ευκίνητο, να χρησιμοποιεί πιο απλή προφορική γλώσσα», δήλωσε αξιωματούχος του CDC.

«Οι άνθρωποι εργάζονται απίστευτα σκληρά και ενδιαφέρονται πολύ να βεβαιωθούν ότι ο αμερικανικός λαός έχει τις σωστές πληροφορίες», είπε ο αξιωματούχος. «Ίσως ο τρόπος με τον οποίο δομήθηκε μεγάλο μέρος της απόκρισης στην COVID-19 και κάποια από τα κίνητρα που έχουν οι άνθρωποι εδώ, απλώς δεν ευθυγραμμίζονται σωστά για να εστιάσουμε πραγματικά στη γρήγορη λήψη πληροφοριών στους ανθρώπους και στο πώς αυτές οι πληροφορίες μπορούν να ωφελήσουν την υγεία των Αμερικανών» κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης