Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν χθες μια αεροπορική επιδρομή με drone εναντίον ενός σχεδιαστή επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο ανατολικό Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο στρατός, μία ημέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες και δεκάδες Αφγανοί άμαχοι.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον θα καταδιώξει τους υπεύθυνους της τρομοκρατικής επίθεσης και είπε ότι έδωσε εντολή στο Πεντάγωνο να καταρτίσει σχέδια για να πλήξει τους δράστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι η αεροπορική επιδρομή έγινε στην επαρχία Νανγκαχάρ, ανατολικά της Καμπούλ. Δεν διευκρίνισε αν ο στόχος συνδεόταν με την επίθεση στο αεροδρόμιο. «Οι αρχικές ενδείξεις είναι ότι σκοτώσαμε τον στόχο. Από όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ αμάχων», ανέφερε μια ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού.

Οι Αμερικανοί πρέπει να αποφύγουν να ταξιδεύουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ λόγω απειλών για την ασφάλεια και όσοι βρίσκονται στις πύλες Άμπι, Ανατολική και Βόρεια, πρέπει να φύγουν αμέσως, ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία σε ανακοίνωσή της στον ιστότοπό της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ταλιμπάν δίνουν διορία επτά ημερών στους Αφγανούς για να παραδώσουν όπλα και πυρομαχικά

Οι Ταλιμπάν διέταξαν χθες όσους εξακολοθούν να έχουν στην κατοχή τους όπλα, πυρομαχικά και κυβερνητικά οχήματα στην Καμπούλ να τους τα παραδώσουν εντός μιας εβδομάδας, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με τιμωρητικά μέτρα.

«Στην πόλη Καμπούλ, όλοι όσοι έχουν οχήματα μεταφοράς, όπλα, πυρομαχικά και άλλα κρατικά αγαθά καλούν να τα παραδώσουν εθελουσίως στις αρμόδιες αρχές του Εμιράτου εντός μιας εβδομάδας», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Προειδοποίησε τους «παραβάτες» ότι θα διωχθούν αν βρεθούν στην κατοχή τους τα εν λόγω αντικείμενα.

Οι Ταλιμπάν απέσπασαν στρατιωτικό υλικό ξένης κατασκευής αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων τις εβδομάδες πριν πάρουν τον έλεγχο της πρωτεύουσας, μετά την υποχώρηση των αφγανικών κυβερνητική δυνάμεων που εγκατέλειψαν πίσω τους τα πάντα, από τυφέκια εφόδου έως αμερικανικά ελικόπτερα.

Ταλιμπάν: Ελέγχουμε το αεροδρόμιο της Καμπούλ – Διαψεύδει το Πεντάγωνο

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο πολλών σημείων του αεροδρομίου της Καμπούλ, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπός τους, τέσσερις ημέρες πριν από την οριστική αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν.

«Σήμερα, τρία σημαντικά μέρη του στρατιωτικού τμήματος του αεροδρομίου της Καμπούλ εκκενώθηκαν από τους Αμερικανούς και είναι υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Εμιράτου», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος Μπιλάλ Καρίμι. «Τώρα, απομένει μόνο ένα πολύ μικρό μέρος» στα χέρια των Αμερικανών, πρόσθεσε.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος των Ταλιμπάν επιβεβαίωσε ότι το αεροδρόμιο ελέγχεται από τους Ταλιμπάν, ωστόσο ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, λέγοντας ότι οι Ταλιμπάν δεν ελέγχουν κανένα σημείο του στρατιωτικού τμήματος του αεροδρομίου, ούτε τις πύλες του.

Άλλος υψηλόβαθμος διοικητής των Ταλιμπάν είπε ότι οι δυνάμεις τους έχουν πάρει θέση στο αεροδρόμιο και είναι έτοιμες να αναλάβουν τον έλεγχο, ακόμη και το Σαββατοκύριακο, μόλις αποχωρήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις. «Είναι απλώς θέμα λίγου ακόμη χρόνου», σημείωσε.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης