Προσεκτική – μέχρι παρεξήγησης- είναι η Άγκελα Μέρκελ στο νέο σκάνδαλο κατασκοπείας, αλλά ο γερμανικός Τύπος ζητά να πάρει πιο ξεκάθαρη θέση.

«Τρικυμία» στις γερμανοαμερικανικές σχέσεις από την υπόθεση κατασκοπείας των ΗΠΑ σε βάρος της Γερμανίας. Είναι και το κατεξοχήν θέμα που σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος επισημαίνοντας τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στις σχέσεις δύο φιλικών και συμμαχικών χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ας διάβαζαν εφημερίδες»

Η Μέρκελ ανήκει στους πολιτικούς που ευγνωμονούν τους Αμερικανούς για την επανένωσηΗ «Münchener Merkür» γράφει: «οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αχαλίνωτες, ο γερμανός πρόεδρος αποσβολωμένος, η καγκελάριος άφωνη, ο αμερικανός πρόεδρος αμέτοχος, ο γενικός εισαγγελέας ακίνητος, κάπως έτσι ήταν η κατάσταση όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με την NSA. Kαι έτσι είναι και σήμερα, στη γέννηση ενός νέου διατλαντικού σκανδάλου κατασκοπείας».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστηρίζει ότι οι Αμερικανοί θα έπρεπε να πουν μια και μόνη λέξη στην προσφορά διαβαθμισμένων εγγράφων του κατασκόπου, ένα ψυχρό «όχι» και να ενημερώσουν τη Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών ότι έχει έναν κατάσκοπο στις τάξεις της. «Καλό είναι να πει κάποιος στους κυρίους της NSA, ότι θα μπορούσαν να πάρουν ευκολότερα πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνεδριάσεων της κοινοβουλευτικής επιτροπής, εάν κάθονταν εκεί που κάθονται και οι γερμανοί συνάδελφοί τους, στη μεγάλη πτέρυγα θεατών, ή απλά να διάβαζαν εφημερίδες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ευγνώμων για τη γερμανική επανένωση»

Η Μέρκελ διαθέτει ασφαλές κινητό Την πολύ δύσκολη θέση της Άγκελα Μέρκελ επισημαίνει η ελβετική «Neue Zürcher Zeitung», ιδιαίτερα μετά τη παρέμβαση του γερμανού προέδρου. «Η Μέρκελ συνηθίζει να προσπερνά τα σκάνδαλα ή να τα σχολιάζει με μισόλογα ελπίζοντας ότι θα ξεχαστούν στην προσπάθεια του Τύπου να βρει το επόμενο εντυπωσιακό θέμα. Συνήθως επιτυγχάνει αυτή η τακτική. Αλλά μετά την παρέμβαση του προέδρου Γκάουκ, δεν πρόκειται να αποφύγει να πάρει σαφή θέση. Είναι βέβαιο ότι αυτό θα ενοχλήσει την Ουάσιγκτον».

Η «Süddeutsche Zeitung» του Μονάχου κατατάσσει την Μέρκελ ανάμεσα στους πολιτικούς, όπως ήταν ο Χέλμουτ Κολ, που είναι ευγνώμονες μέχρι σήμερα για τη στήριξη που έδωσαν οι Αμερικανοί στη γερμανική επανένωση. «Κανείς δεν ξέρει, τι θα έπρεπε να συμβεί για να εγκαταλείψει η καγκελάριος αυτή την πίστη της στον υπερατλαντικό εταίρο της. Μέχρι σήμερα προσπάθησε να κρατήσει την εξωτερική πολιτική της χώρας μακριά από την υπόθεση NSA. Στην ουκρανική κρίση διαμεσολαβεί ανάμεσα στη Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, επειδή διαθέτει νήματα προς τη Μόσχα, που δεν διαθέτει ο Ομπάμα μετά από 6 χρόνια πρόεδρος των ΗΠΑ. (…) Εάν η Ουάσιγκτον δεν στείλει μηνύματα στους Γερμανούς ότι λαμβάνει στα σοβαρά τους ενδοιασμούς τους, τότε η αδυναμία του αμερικανού προέδρου θα γίνει και αδυναμία και της καγκελαρίου».

Πηγή: Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης