Δύο άνθρωποι που ταξίδεψαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ισπανική περιοχή της Βαλένθια έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορωνοϊό κι είναι πιθανώς τα πρώτα εισαγόμενα κρούσματα του ιού στην Ισπανία αφότου επιβλήθηκαν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις από και προς τη χώρα στα μέσα Μαρτίου.

Η Βαλένθια, μεγάλο θέρετρο της Ισπανίας στην ακτή της Μεσογείου, φιλοξενεί τουριστικούς προορισμούς όπως το Μπενιντόρμ και το Αλικάντε. Η περιοχή θα μεταβεί στη φάση 2 της τεσσάρων σταδίων διαδικασίας χαλάρωσης από τη Δευτέρα, με επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις έως και 15 ατόμων, ενώ αίρονται κι ορισμένοι περιορισμοί στις μετακινήσεις. Η Περιφερειακή Σύμβουλος Υγείας Άνα Μπαρσελό δήλωσε πως οι ταξιδιώτες πιθανότατα δεν είχαν συμμορφωθεί με την υποχρεωτική απομόνωση δύο εβδομάδων μετά την άφιξή τους στην Ισπανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν έχουν ταξιδέψει απευθείας στη Βαλένθια, αλλά σταμάτησαν σε αεροδρόμια κάπου στη μέση και δεν γνωρίζουμε ακριβώς τη διαδρομή που πήραν, ή αν τελικά ταξίδεψαν στη Βαλένθια με αυτοκίνητο, ή αεροπλάνο», τόνισε η ίδια σε χθεσινή της συνέντευξη Τύπου.

Οι αρχές της Βαλένθια δεν αποκάλυψαν περισσότερες λεπτομέρειες, όπως η υπηκοότητα των ταξιδιωτών, κατά την επικοινωνία τους με το Reuters σήμερα.

Τα εισαγόμενα κρούσματα σχεδόν ναι μεν είχαν εξαφανισθεί αφότου έκλεισαν τα σύνορα και εφαρμόσθηκαν περιοριστικά μέτρα για τον πληθυσμό στις 14 Μαρτίου, αλλά οι αρχές θα παρακολουθούν πολύ στενά οποιαδήποτε επανεμφάνιση, καθ’ ην στιγμήν η χώρα, η οικονομία της οποίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά τις παραθεριστικές δομές της τον Ιούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με περισσότερους από 27.000 θανάτους και σχεδόν 238.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, η Ισπανία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που πλήττονται περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες στην Ευρώπη.

Παράλληλα, η ισπανική κυβέρνηση θα διαβουλευθεί με διάφορα πολιτικά κόμματα το ενδεχόμενο να επιδιώξει άλλη μία παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για τον κορωνοϊό για μετά τις 7 Ιουνίου, δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μαρία-Χεσούς Μοντέρο.

Η ίδια πρόσθεσε ότι ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα αποκαλύψει το σαββατοκύριακο την απόφαση της κυβέρνησης για μια τέτοια παράταση, η οποία πρέπει να εγκριθεί κι από το Κοινοβούλιο. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θεσπίσθηκε για πρώτη φορά στα μέσα Μαρτίου, επιβάλλοντας κάποια από τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης