Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση του Αυστραλού ρεπόρτερ του Πίτερ Γκρέστε, ο οποίος απελάθηκε νωρίτερα από τις Αρχές της Αιγύπτου, ζήτησε όμως παράλληλα την απελευθέρωση και των άλλων δημοσιογράφων οι οποίοι παραμένουν φυλακισμένοι στη χώρα αυτή.

«Είμαστε ικανοποιημένοι για τον Πίτερ και την οικογένειά του, που θα μπορέσουν να επανενωθούν» τόνισε ο Μοστέφα Σουάγκ, εκτελών χρέη γενικού διευθυντή στο Al Jazeera.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «δεν θα ησυχάσουμε ώσπου ο Μπάχερ (Μοχάμεντ) και ο Μοχάμεντ (Φάχμι) να ανακτήσουν επίσης την ελευθερία τους», αναφερόμενος στους άλλους δύο δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου, έναν Αιγύπτιο και έναν Αιγυπτιο-καναδό, που παραμένουν κρατούμενοι στις αιγυπτιακές φυλακές.

«Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν τη δυνατότητα να τελειώσουν αυτήν την ιστορία όπως πρέπει σήμερα και αυτό πρέπει να κάνουν» σημείωσε ο Σουάγκ.

Ο Γκρέστε αφέθηκε ελεύθερος νωρίτερα και απελάθηκε από την Αίγυπτο με προορισμό την Αυστραλία έπειτα από 400 ημέρες που πέρασε στη φυλακή μετά την καταδίκη του σε επτά χρόνια κάθειρξη για διασπορά ψευδών ειδήσεων με σκοπό την υποστήριξη των Αδελφών Μουσουλμάνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση του Γκρέστε, του Μοχάμεντ και του Φάχμι είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Η αρραβωνιαστικιά του Φάχμι στο μεταξύ δήλωσε ότι ελπίζει πως και εκείνος θα απελευθερωθεί και θα απελαθεί στον Καναδά.

«Η διαδικασία της απέλασής του βρίσκεται στα τελευταία στάδια. Ελπίζουμε» επισήμανε.

Μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας είπε πως αναμένει ότι ο Φάχμι θα αφεθεί ελεύθερος εντός των ημερών.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, τα έγγραφα για αυτό συμπληρώνονται και οι Αρχές σκοπεύουν να απελάσουν τον Αιγυπτιοκαναδό δημοσιογράφο στον Καναδά.

Η χρονική στιγμή η οποία επελέγη για την απελευθέρωση του Γκρέστε εξέπληξε πολλούς, καθώς η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μόλις μερικές ημέρες μετά την πιο πολύνεκρη επίθεση εξτρεμιστών που έχει σημειωθεί στην Αίγυπτο εδώ και χρόνια.

Περισσότεροι από 30 αστυνομικοί και στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στις επιθέσεις αυτές το βράδυ της Πέμπτης στη Χερσόνησο του Σινά και οι δηλώσεις που έκανε κατόπιν ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι υποδείκνυαν ότι δεν είχε καμιά διάθεση για συμβιβασμούς.

Η κυβέρνηση του Σίσι αλλά και πολλοί Αιγύπτιοι θεωρούν πως το Al Jazeera, το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ, έχει στόχο την αποσταθεροποίηση της Αιγύπτου:

Είναι χαρακτηριστικό πως τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονταν στους τρεις δημοσιογράφους χρησιμοποιώντας τον όρο «ο πυρήνας του Marriott», διότι χρησιμοποιούσαν τα δωμάτια που νοίκιαζαν σε αυτό το ξενοδοχείο ως γραφεία.

Ο Γκρέστε αναχώρησε νωρίτερα με πτήση της Egypt Air με προορισμό κατ’ αρχάς τη Λάρνακα, στην Κύπρο, είπαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας του αεροδρομίου του Καΐρου.

Διαβάστε επίσης: Αίγυπτος: Απελευθερώθηκε ο δημοσιογράφος Π. Γκρεστ του Al Jazeera
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2015, 18:03

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης