«Ακατάλληλο» και «επικίνδυνο» χαρακτηρίζει το νερό στη Γάζα, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης σε φυτοφάρμακα και απόβλητα, η ΜΚΟ «Save the Children».

Σε έκθεσή της, με τίτλο «Πίσω από την πτώση», επισημαίνει πως έχουν καταγραφεί εκατοντάδες περιστατικά για μεταφορά μικρών παιδιών στο νοσοκομείο με συμπτώματα διάρροιας και εμετού, υπογραμμίζοντας πως ο αριθμός των κρουσμάτων έχει διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Όπως αναφέρει μάλιστα, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, λόγω του αποκλεισμού της ευρύτερης περιοχής από τις δυνάμεις του Ισραήλ, κίνηση που εμποδίζει την εισαγωγή μηχανισμών για τη δημιουργία των κατάλληλων υγειονομικών εγκαταστάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το νερό εμφανίζει υψηλές ποσότητες νιτρικών αλάτων και άλλων ρυπαντικών ουσιών. Τα νιτρικά άλατα συναντώνται σε ανθρώπινα κόπρανα και λιπάσματα, προκαλώντας τον διπλασιασμό των περιπτώσεων διάρροιας από τη στιγμή που ξεκίνησε ο αποκλεισμός της περιοχής πριν από πέντε χρόνια», τονίζεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, αρκετές οικογένειες Παλαιστινίων στρέφονται προς ιδιωτικές πηγές για την εξασφάλιση «καθαρού» νερού, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι ακόμα κι αυτό είναι πολύ μολυσμένο. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, η μόλυνση είναι 10 φορές μεγαλύτερη από τα επιτρεπτά όρια. Όσον αφορά στο αποχετευτικό σύστημα, χαρακτηρίζεται «εντελώς κατεστραμμένο».

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης