Αρκετές χιλιάδες Αϊτινοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από την αρχή της χρονιάς εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ συμμοριών και οργανώσεις αρωγής φοβούνται πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες.

Το «πιο σημαντικό ερώτημα» είναι «αν θα υπάρξει κλιμάκωση των βιαιοτήτων που θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερους εκτοπισμούς τις επόμενες εβδομάδες ή τους επόμενους μήνες» τόνισε ο Μπρουνό Λεμαρκί, ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή σε ό,τι αφορά τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδόν 10.000 κάτοικοι υποβαθμισμένων συνοικιών της πρωτεύουσας έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εξαιτίας της βίας των συμμοριών ή επειδή πυρπολήθηκαν, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Θέατρο πρόσφατων συγκρούσεων μεταξύ συμμοριών, μέρος της συνοικίας Μαρτισάν, έχει αδειάσει εδώ και μια εβδομάδα, καθώς τρομοκρατημένοι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και καταφεύγουν στη γειτονική συνοικία Καρφούρ.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν δεκάδες ανθρώπους καθώς φεύγουν εσπευσμένα ενώ αντηχούν κρότοι εκπυρσοκροτήσεων αυτομάτων τουφεκιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε γυμναστήριο στη συνοικία Καρφούρ έχουν βρει καταφύγιο το τρέχον διάστημα «1.120 άνθρωποι, ανάμεσά τους 450 παιδιά και σχεδόν 600 γυναίκες και κορίτσια, σε συνθήκες εξαιρετικά επισφαλείς», ανέφερε χθες Τρίτη ο Μπρουνό Μας, αντιπρόσωπος της UNICEF στην Αϊτή.

Σχεδόν 100 από τις οικογένειες που εκτοπίστηκαν «είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται εξαιτίας εμπρησμών» και σε ορισμένες περιπτώσεις «μετά βίας» μπόρεσαν «να φύγουν, παίρνοντας μαζί τους ελάχιστα υπάρχοντά τους, μερικές φορές χωρίς καν παπούτσια», πρόσθεσε.

Οι 1.120 άνθρωποι αυτοί «είναι η κορυφή του παγόβουνου», εκτίμησε ο Μας, εξηγώντας πως «χιλιάδες άλλοι εκτοπισμένοι» έχουν βρει καταφύγιο αλλού.

Ανθρωπιστική βοήθεια η οποία στάλθηκε από το Πορτ-ο-Πρενς χρειάστηκε να μεταφερθεί με ελικόπτερο, καθώς συμμορίες ελέγχουν τα δύο χιλιόμετρα της εθνικής οδού που περνάει από τη Μαρτισάν.

«Τα παιδιά εκτίθενται σε ασθένειες. Έχουν ήδη χάσει μία εβδομάδα στο σχολείο και κάποια από αυτά που πρέπει να δώσουν εξετάσεις στα τέλη αυτής της εβδομάδας δεν θα είναι σε θέση να το κάνουν» στηλίτευσε ο Μας.

Η συνοικία Μαρτισάν, παρ΄ ότι δεν απέχει παρά μερικές εκατοντάδες μέτρα από το προεδρικό παλάτι, ελέγχεται ουσιαστικά από τις συμμορίες.

Δεν έχει δοθεί κανένας επίσημος απολογισμός των πρόσφατων βίαιων επεισοδίων, ωστόσο σε ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ έκανε λόγο για «πολλούς νεκρούς και τραυματίες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης