Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της πείνας βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι στην Αϊτή, χώρα πού επλήγη για πολλοστή φορά από ακραία καιρικά φαινόμενα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το πέρασμα του τυφώνα «Sandy» την προηγούμενη εβδομάδα προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 54 ανθρώπων, δημιουργώντας νέα προβλήματα στις ήδη κατεστραμμένες, από τον σεισμό του 2010, υποδομές του νησιού. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που επιχειρούν στην πολύπαθη χώρα και προσπαθούν να αξιοποιήσουν τη διεθνή βοήθεια για την κάλυψη των επισιτιστικών αναγκών του τοπικού πληθυσμού προειδοποιούν ότι οι ισχυρές βροχοπτώσεις κατέστρεψαν περίπου το 70% των καλλιεργειών (κυρίως μπανάνας και καλαμποκιού), εντείνοντας το πρόβλημα που έχει προκύψει με τη διαθεσιμότητα τροφής.

Παράλληλα, οι θυελλώδεις άνεμοι και οι καταρρακτώδεις βροχές κατέστρεψαν δέκα καταυλισμούς σε περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς όπου στεγάζονταν 370.000 σεισμόπληκτοι, με ειδικό κλιμάκιο της κυβέρνησης να ανακοινώνει ότι ο αριθμός των αστέγων αυξήθηκε κατά 200.000 μετά το πέρασμα του «Sandy».

Εκπρόσωπος του «World Food Programme (WFP)» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο νέο ξέσπασμα χολέρας, σε μια χώρα όπου οι αντιδράσεις των κατοίκων δεν έχουν κοπάσει ακόμα από τους πολλαπλούς θανάτους λόγω της συγκεκριμένης ασθένειας τα τελευταία δύο χρόνια (περίπου 7.500). Οι Αρχές του νησιωτικού κράτους έχουν καταγγείλει επίσημα τον Ο.Η.Ε. ότι ευθύνεται γι αυτό το ξέσπασμα, υπογραμμίζοντας ότι η ασθένεια «ταξίδεψε» στην Αϊτή μέσω «κυανοκράνων» από το Νεπάλ.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (200.000 νεκροί) ειρηνευτική δύναμη του Ο.Η.Ε. στρατοπέδευσε στην Αϊτή, προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ειρήνη συνδράμοντας παράλληλα στα έργα για την αποκατάσταση των ζημιών. Ήδη ο αριθμός των «κυανοκράνων» έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του προέδρου, Marcel Martelly, για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην κρατική βοήθεια και στην προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να μπορέσει η χώρα να τεθεί εκ νέου σε τροχιά ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο «Sandy» προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 70 ανθρώπων κατά το πέρασμά του από Άγιο Δομίνικο, Αϊτή, Κούβα, Τζαμάικα και Μπαχάμες πριν στραφεί προς τις ανατολικές ακτές των Η.Π.Α.. (Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ). Ειδικότερα:

  • Αϊτή: 51 νεκροί
  • Μπαχάμες: δύο νεκροί
  • Κούβα: 11 νεκροί
  • Άγιος Δομίνικος: δύο νεκροί
  • Τζαμάικα: ένας νεκρός
  • Πουέρτο Ρίκο: ένας νεκρός

Στο πέρασμά του ο τυφώνας προκάλεσε καταστροφές σε γέφυρες, σπίτια, νοσοκομεία και δημόσια κτήρια, ενώ δημιούργησε πλημμύρες σε αγροτικές και αστικές περιοχές, καταστρέφοντας σημαντικό αριθμό καλλιεργειών. Την Τετάρτη η πρωθυπουργός της Τζαμάικα, Portia Simpson Miller, ανακοίνωσε ότι το κόστος των ζημιών αγγίζει τα 17 εκατ. δολάρια, την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος της Κούβας, Raul Castro, τόνισε ότι ο… «λογαριασμός» στη χώρα του θα φθάσει τα 88 εκατ. δολάρια.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Κούβα: Μετά τον τυφώνα… η αποκατάσταση των ζημιών, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012, 07:10
Αϊτή: Φοβού την περίοδο των βροχών, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012, 04:41

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης