Συμμορίες επέδραμαν σε αστυνομικά τμήματα για να αρπάξουν όπλα στην πρωτεύουσα της Αϊτής, το Πορτ-ο-Πρενς, καθώς οι συγκρούσεις ανάμεσά τους κλιμακώνονται: μία ανάγκασε χιλιάδες κατοίκους νότιας συνοικίας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η δράση των συμμοριών εξαπλώνεται στη φτωχότερη χώρα της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής τα τελευταία χρόνια, εν μέσω πολιτικής αναταραχής και επιδεινούμενου οικονομικού μαρασμού. Ομάδες κακοποιών, που συχνά διαθέτουν περισσότερο και ισχυρότερο οπλισμό από τις αϊτινές δυνάμεις ασφαλείας, συγκρούονται η μια με την άλλη για τον έλεγχο εδαφών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Κυριακή, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών τόνισε πως «ανησυχεί βαθιά» για τον αντίκτυπο της αυξανόμενης βίας στους πολίτες, επισημαίνοντας πως έχουν υπάρξει αρκετές παρόμοιες συγκρούσεις που ανάγκασαν κόσμο να εκτοπιστεί τον τελευταίο χρόνο.

Στην Αϊτή καταγράφεται ταυτόχρονα έξαρση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, την ώρα που αναμένεται – στα τέλη Ιουνίου – να διεξαχθεί δημοψήφισμα για να αποφασιστεί εάν θα καταρτιστεί νέο Σύνταγμα ή όχι.

Σημειώθηκαν έφοδοι σε έξι αστυνομικά τμήματα το Σαββατοκύριακο. Οι δράστες σκότωσαν τρεις αστυνομικούς και έκαψαν τα πτώματά τους σε μία από τις επιθέσεις, σύμφωνα με ΜΜΕ. Σε μια δεύτερη έφοδο, επιθεωρητής της αστυνομίας που αρνήθηκε να παραδώσει τον οπλισμό του τμήματός του στους κακοποιούς εκτελέστηκε εν ψυχρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής της αστυνομίας Λεόν Σαρλ επιβεβαίωσε δύο επιθέσεις και τον θάνατο του επιθεωρητή. Διαβεβαίωσε ότι οι Αρχές εντείνουν την προσπάθεια να καταπολεμήσουν τις συμμορίες.

Είπε ακόμη ότι η αστυνομία ανέκτησε τον έλεγχο δρόμου προς νότο από την πρωτεύουσα, που παρέμενε αδιάβατος εξαιτίας αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ συμμοριών στη συνοικία Μαρτισάν από την περασμένη Τετάρτη.

Στην πρόσφατη έξαρση της βίας έχουν σκοτωθεί περίπου 10 άνθρωποι, ανάμεσά τους αθώοι πολίτες, ενώ χιλιάδες κάτοικοι τράπηκαν σε φυγή από τη γειτονιά τους, καθώς κακοποιοί πυρπόλησαν σπίτια και επιχειρήσεις, ανέφερε η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας της Αϊτής σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης την τελευταία εβδομάδα εικονίζουν πτώματα να κείτονται στον δρόμο, όπου κυκλοφορούν ένοπλοι. Εικονίζονται ακόμη εκτοπισμένοι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, να καταφεύγουν σε μια εκκλησία, σε μια υπαίθρια αγορά, σ’ ένα αθλητικό κέντρο.

Η τροφοδοσία της αγοράς αντιμετωπίζει προβλήματα στο Πορτ-ο-Πρενς καθώς δεν μπορούν να περάσουν φορτηγά με προϊόντα από τον νότο.

Το «φαινόμενο» της εξάπλωσης της δράσης των συμμοριών «προσλαμβάνει ολοένα πιο ανησυχητικές διαστάσεις», τόνισε η πολιτική προστασία, επισημαίνοντας πως εκτυλίσσονται συγκρούσεις ταυτόχρονα σε άλλες τρεις συνοικίες της πρωτεύουσας της Αϊτής και οι δυνάμεις ασφαλείας «έχουν γονατίσει».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης